Update

‘Weinig draagvlak’ voor overname AEB bij HVC-gemeenten

Vanuit verschillende gemeenten in Noord-Holland worden grote vraagtekens gezet bij de mogelijkheid dat hun afvalbedrijf HVC de redder wordt van het Amsterdamse AEB.

Het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB).Beeld ANP

Zaanstad ziet ‘op dit moment geen of nauwelijks draagvlak’ bij aandeelhouders van HVC, het afvalbedrijf dat eigendom is van 46 gemeenten en 6 waterschappen. Castricum is er al over uit: niet doen.

Daarmee dreigt het plan om AEB onder te brengen bij HVC stuk te lopen op weerstand bij de aandeelhouders. Dat reddingsplan kreeg eerder deze maand de voorkeur van de gemeente Amsterdam, de enige aandeelhouder van AEB. 

De keuze van het stadsbestuur voor het publieke nutsbedrijf HVC had toen het vertrek van D66-wethouder Udo Kock (Deelnemingen) tot gevolg. Hij wilde het met technische malheur en grote financiële problemen worstelende AEB privatiseren en had daarvoor al een koper gevonden in sloop- en recyclebedrijf Beelen.

‘Niet zinvol’

Al snel bleek dat veel raadsleden en wethouders in HVC-gemeenten grote twijfels hadden over de Amsterdamse plannen. Als eerste gemeente keert Castricum zich nu uitdrukkelijk tegen een overname van AEB door HVC. Zelfs een onderzoek naar die mogelijkheid vindt Castricum ‘niet zinvol’, schrijft burgemeester Toon Mans.

Castricum komt met die stellingname na een HVC-aandeelhoudersvergadering van vrijdag. Daar werd besloten tot een oriënterend onderzoek van hooguit zo’n vier weken naar de mogelijkheid AEB te laten opgaan in HVC. Pas daarna moet de haalbaarheid blijken van zo’n overname.

Maar zelfs een oriënterend onderzoek wijst Castricum nu van de hand. Castricum verwijst onder meer naar de financiële risico’s en de bedrijfscultuur bij AEB, waar de ondernemingsraad tegen samengaan met HVC is. Ook vindt Castricum dat Amsterdam nog alternatieven heeft, zoals een overname door Beelen.

Kritiek Zaanstad

Ook vanuit andere HVC-aandeelhouders klinkt kritiek. Zaanstad lijkt samen op te trekken met Castricum: met dezelfde argumenten en in precies dezelfde bewoordingen plaatst het stadsbestuur van Zaanstad kritische noten bij de de mogelijkheid dat AEB opgaat in HVC.

Zaanstad, met 9 procent een grote aandeelhouder binnen HVC, komt echter niet tot de conclusie dat HVC geen verder onderzoek moet doen naar de mogelijke overname van AEB. Wel klinkt in een brief van wethouder Sanna Munnikendam aan de gemeenteraad irritatie door dat de aandeelhouders daarover niet eerst zijn gepolst door de HVC-directie toen Amsterdam met dat verzoek kwam.

Vrijdag hebben de aandeelhouders daarover ‘een stevig gesprek’ gehad met de HVC-directie en de voorzitter van de raad van commissarissen, aldus Munnikendam. Zij schrijft dat HVC vrijdag maar deels de indruk heeft kunnen wegnemen dat de aandeelhouders niet op tijd of niet volledig zijn geïnformeerd.

Alkmaar, een andere grote aandeelhouder, heeft nog geen standpunt bepaald. In Enkhuizen noemde de gemeenteraad een fusie met AEB deze week alleen acceptabel als alle risico’s bij de gemeente Amsterdam blijven. Ook eiste de raad dat een samenwerking tussen HVC en AEB alleen tot stand komt als de aandeelhouders daar in grote meerderheid mee instemmen. Eenzelfde motie werd besproken in de gemeenteraad van Drechterland.

Eisenpakket

Overigens klinkt uit de informatie die de HVC-directie heeft verspreid onder zijn aandeelhouders wel enig enthousiasme door over de samenwerking met Amsterdam en AEB. Volgens HVC zijn er schaal- en synergievoordelen te boeken, bijvoorbeeld met de opwekking van warmte, recycling en de bodemas die overblijft na verbranding. Verder ziet HVC mogelijkheden om kosten te besparen bij logistiek en overhead. 

De HVC-directie stelt wel voorwaarden aan Amsterdam. Alle gemeenten moeten aandeelhouder worden en dezelfde tarieven betalen voor de verwerking van afval. Ook mogen de risico’s voor de bestaande aandeelhouders niet toenemen.

Ingrijpend lijkt ook de eis dat de strategie van HVC overeind blijft om zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen uit afval. Of zoals wethouder Jeroen Broeders van Drechterland deze week zei tegen de raad in de West-Friese gemeente: “HVC heeft als strategie om af te stappen van het verbranden van afval. AEB bestaat bij de gratie van verbranding.”

HVC schrijft aan zijn aandeelhouders dat pas medio september de eerste contacten zijn geweest met AEB en de Amsterdamse stadsbestuurders. Het is de bedoeling dat Amsterdam binnen HVC een belang krijgt van circa 20 procent.

Voordat HVC zich kan ontfermen over AEB moet Amsterdam toetreden als aandeelhouder binnen HVC. Daarvoor is de instemming nodig van de 46 gemeenten en zes waterschappen met HVC-aandelen. Ze besluiten daarover met een meerderheid van stemmen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden