Weinig bijval voor Mark Rutte

Premier Mark Rutte (M) en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen (L) dinsdag in de Tweede Kamer na de regeringsverklaring van kabinet Rutte. Foto ANP

DEN HAAG - Premier Mark Rutte heeft dinsdag in zijn regeringsverklaring de oppositie de hand gereikt, maar die ziet vooralsnog weinig punten waarop samengewerkt kan worden. De oppositie hekelde de gevolgen van de harde bezuinigingen. Met name GroenLinks en D66 verweten het kabinet een gebrek aan hervormingen, onder meer op de arbeidsmarkt.

Rutte beloofde een ''open en constructieve houding'' van zijn minderheidskabinet van VVD en CDA om afspraken te maken met de oppositie waar dat met PVV-leider Geert Wilders als gedoogpartner niet mogelijk is. Waar Rutte een brug probeerde te slaan, kwam zijn partijgenoot Stef Blok (fractievoorzitter VVD) telkens hard in aanvaring met de oppositie, vooral met GroenLinks en D66.

De regeringsverklaring kon weinig enthousiasme losmaken bij de oppositie. SP en ChristenUnie spraken van een ''kil verhaal''. ''Zielloos'', aldus GroenLinks-leider Femke Halsema. PvdA-leider Job Cohen waarschuwde Rutte ''niet lichtvaardig'' te rekenen op de steun van zijn partij. ''Wij hebben grote en principiële bezwaren tegen dit kabinet en tegen het gedoog- en regeerakkoord. Wij lenen ons daarom niet om de scheuren van deze coalitie dicht te plamuren of de scherven van Wilders op te vegen.''

Optimistische boodschap

Rutte had juist gepoogd in zijn regeringsverklaring ondanks de forse bezuinigingen ook een optimistische boodschap neer te zetten. ''Ja, we gaan in veel opzichten moeilijke tijden tegemoet. Iedereen zal het merken, maar er is geen reden bij de pakken neer te zitten.'' Zijn grootste ambitie is om Nederland sterker uit de crisis te laten komen. Forse bezuinigingen zijn in zijn ogen onvermijdelijk om de hoog opgelopen staatsschuld en begrotingstekort terug te dringen. ''Snoeien om te groeien. De tijd van een vetrandje mag best, ligt nu echt achter ons.''

Volgens PvdA, SP en GroenLinks pakken de 18 miljard euro aan bezuinigingen in onder meer de sociale zekerheid en de zorg echter ongenadig hard uit voor zwakkeren in de samenleving. SP-leider Emile Roemer waarschuwde voor een tweedeling.

Te veel PVV

De oppositie zei verder dat de kabinetsplannen te veel de sfeer ademen van de PVV, niet alleen waar het gaat om strengere eisen aan immigratie en integratie, maar ook om het uitblijven van hervormingen. De PVV heeft zich steeds verzet tegen aanpassingen van de WW of het ontslagrecht. D66-leider Alexander Pechtold verweet het CDA ''politieke hypocrisie'' omdat het samenwerkt met een partij die volgens hem het gelijkheidsbeginsel uit de grondwet stelselmatig ontkent.

PVV-leider Wilders toonde zich tevreden over de regeringsverklaring. Hij liet blijken de kwestie rond het dubbele paspoort van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten niet hoog op te zullen spelen. Wilders zal haar vragen afstand te doen van haar Zweedse paspoort, maar geen motie van wantrouwen indienen als het niet gebeurt. Drie jaar geleden deed Wilders dat wel bij de PvdA-staatssecretarissen Nebahat Albayrak en Ahmed Aboutaleb.

Het debat gaat dinsdagavond nog verder. Woensdag antwoordt Rutte. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden