Plus

Weinig animo voor fusie Landsmeer

Landsmeer wil fuseren. Liever met het verre Edam-Volendam dan met buurgemeente Amsterdam. Maar wil Edam-Volendam wel?

Patrick Meershoek
Het oude Raadhuis met pastorie op de achtergrond in het centrum van Landsmeer Beeld Jean-Pierre Jans
Het oude Raadhuis met pastorie op de achtergrond in het centrum van LandsmeerBeeld Jean-Pierre Jans

Kleinschalig, groen, rustig en open. Dat zijn de trefwoorden die telkens terugkeren tijdens de rondgang die het bestuur van Landsmeer dezer dagen maakt langs de dorpen van de gemeente.

Zo zien de Landsmeerders hun leef­omgeving en zo willen ze die graag houden. En o ja, het Landsmeers dialect mag nooit verloren gaan ('kreuskopskroevedraaier').

De gemeenteraad van Landsmeer wil nog dit jaar een besluit nemen over de bestuurlijke toekomst. Over de noodzaak bestaat geen discussie meer, vertelt waarnemend burgemeester Anne Lize van der Stoel deze dinsdagavond in het goed gevulde dorpshuis van Landsmeer.

Een hoge stapel onderzoeksrapporten heeft duidelijk gemaakt dat de kleine ­gemeente niet zelfstandig verder kan.

Landsmeer grenst aan Amsterdam- Noord, maar voor een fusiepartner kijkt de gemeente nadrukkelijk de andere kant uit. Volgens Van der Stoel staat de stad ook niet te springen.

"Amsterdam heeft ons laten weten graag een ring van groene buur­gemeenten te behouden, als tegenwicht voor de drukke stad. Dat is alles. Heel Hollands gezegd: ze hebben verder niets aan ons."

Jawoord
Het eierdorp heeft daar geen groot verdriet van. Zelf heeft Landsmeer ook een voorkeur voor een fusie met partners van een vergelijkbare omvang. Op papier is een nieuwe gemeente getekend met Landsmeer, Waterland, Oostzaan, Wormer en Edam-Volendam.

Deze grote groene buffer tussen Purmerend, Zaanstad en Amsterdam heeft ook de voorkeur van het provinciebestuur.

Als de raad later dit jaar die voorkeur vastlegt, is Landsmeer de eerste gemeente die het jawoord luid en duidelijk uitspreekt. De andere fusiepartners tonen zich tot nog toe weinig enthousiast.

Onder stevige druk van de provincie heeft Waterland na lang tegenstribbelen de deur op een kier gezet, maar Oostzaan en Wormer schreeuwen door de brievenbus dat ze met rust willen worden gelaten.

Luisterend oor
De provincie heeft de zware wapens uit de kast getrokken en Oostzaan en Wormer deze zomer per brief laten weten dat als deze gemeenten niet willen meewerken, zij automatisch zullen worden toegevoegd aan Zaanstad.

Met name in het eigenzinnige Oostzaan wordt dat opgevat als een bestuurlijke fusie met Mordor, maar zelfs dit vooruitzicht heeft vooralsnog niet geleid tot enige beweging in de andere richting.

null Beeld .
Beeld .

In de plannen wordt Edam-Volendam met zijn 35.000 inwoners het zwaartepunt van de nieuwe gemeente. Edam-Volendam heeft net een fusie met het piepkleine Zeevang achter de rug en zit ook niet echt te wachten op een nieuwe uitbreiding.

"Maar als de buur een vraag stelt, heb je daar serieus naar te luisteren," zegt fractievoorzitter Emile Karregat van de VVD. "We hebben een luisterend oor voor iedereen."

Dat klinkt meer beleefd dan enthousiast - en de uitslag van een recente opiniepeiling onder de bevolking van Edam-Volendam gaf een nog somberder beeld.

Een kwart van de ondervraagden liet weten een samengaan met de vier buurgemeenten wel te zien zitten, 70 procent vond het maar niets.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden