Plus

Weinig aanloop bij Mobiel Lab Wittenburg: 'Ik wil er verre van blijven'

Bij vlagen was er aanloop bij het Mobiel Media Lab van de politie dat dinsdag midden op het Wittenburgerplein stond, niet ver van het buurthuis waar de 17-jarige Mohammed Bouchikhi op 26 januari van dit jaar werd doodgeschoten.

Hanneloes Pen
null Beeld Jesper Boot
Beeld Jesper Boot

In de mobiele bus konden omwonenden beelden uit de uitzending Opsporing Verzocht zien waarin familie van het slachtoffer aan het woord kwam. De politie hoopte op tips en nieuwe informatie.

De eerste paar uur was het vrij rustig in de bus. Wel was de familie van Mohammed in het middaguur even naar het plein gekomen. De politie was buiten gaan staan om de entree wat gemakkelijker te maken.

Een moeder die bij Alan Turingschool haar kind kwam ophalen, schudt haar hoofd. Nee, ze is niet in de bus geweest. "Ik wil er verre van blijven," zegt ze.

Sensatiezucht
Een vader die ook staat te wachten bij de school vertelt dat zijn vrouw wel binnen is geweest. Maar dat kwam omdat de buurvrouw daar om vroeg. Twee passerende vrouwen zeggen dat ze de beelden niet hoeven te zien. "Ik heb een groot voorstellingsvermogen. Het zou alleen maar sensatiezucht zijn als ik binnenstapte."

Buurtbewoner Hugh, een Engelsman die vier jaar op Wittenburg woont, is gekomen om te melden dat er bij het elektriciteitshuisje vaak wordt wild geplast door taxichauffeurs. "Mail het maar, zeiden ze." Hij wijst naar de camera op het plein. "Dat is wel leuk hoor, maar ze moeten hier een permanente politiepost neerzetten. Dan pas komt er meer veiligheid. Nu gaan de agenten 's avonds allemaal weg."

null Beeld Jesper Boot
Beeld Jesper Boot

Ingrid uit de Czaar Peterstraat en haar moeder Joke - liever geen achternamen - zijn wel in het Mobiel Media Lab geweest. Uit nieuwsgierigheid. "Maar de ouders die je hierbinnen wilt hebben, komen niet hoor. Er heerst hier een zwijgcultuur. Zo'n bus kun je net zo goed niet neerzetten. De jongens die op dit plein rondhangen wonen in en rond mijn straat. Ik ken ze van jongs af aan. Ze hangen op dat plein. Je komt er echt niet tussen."

Nieuwsgierig
Twee jonge jongens springen van hun fiets om de bus binnen te gaan. "Is er een lichaam binnen te zien?" vraagt een van hen. De ander: "Je weet toch waar dit om gaat! Om Mo."

's Avonds, rond de klok van zeven uur, staat er een groepje Marokkaanse jongeren uit de wijk op het plein. "Gewoon nieuwsgierig," zegt een van de jongens. "Mijn zusje was erbij in het buurthuis toen Mohammed werd doodgeschoten. De politie moet dit oplossen."

Volgens de politie was het gisteren vooral een komen en gaan van jongeren. "Een aantal was meegenomen met jongerenwerkers. De meeste kennen we wel van gezicht. Er waren weinig ouders," zegt een politieagent.

Een Marokkaanse man weet wel waarom het niet zo druk was. "Het is Ramadan. De mensen zijn moe. Ze moeten boodschappen doen, koken en mogen pas om 10 uur eten. Ze hebben geen puf de bus in te stappen."

Het Mobiel Media Lab stond eerder in Nieuw-West naar aanleiding van de zaak van de 49-jarige fietsenmaker Temel Kobya die in maart 2016 in zijn fietsenwinkel in de Jan Tooropstraat werd doodgestoken.

Lees ook: Schaamtecultuur: 'Ziet u, mijn zoon was het niet!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden