Plus

Weiner

De aanloop naar de presidentsverkiezingen maakt duidelijk dat de Amerikaanse politiek een verbijsterende freakshow kan zijn. Circus Trump biedt de overtreffende trap.

De film maakt goed inzichtelijk hoe de twee na de mediastorm een campagneteam vol jonge vrouwen inspireren en aansturenBeeld Weiner

De val, wederopstanding en ondergang van de Democraat Anthony Weiner doet nauwelijks voor dat circus onder. Omdat de hoogmoedige politicus twee filmmakers bij een gedoemde campagne toeliet mogen we meekijken, met kromme tenen en open mond.

Regisseurs Josh Kriegman en Elyse Steinberg kregen voor Weiner alle vrijheid om de kandidaat en diens team op de voet te volgen tijdens de campagne voor het burgemeesterschap van New York in 2013.

Seksschandaal
Twee jaar eerder kwam Weiner in Washington door een seksschandaal ten val, waarmee hij zeven succesvolle termijnen als congreslid in mineur afsloot.

Hij verlegde zijn ambitie naar de burgemeesterspost en hoopte op eerherstel, maar belandde opnieuw in een onverkwikkelijke affaire, die afgelopen week nog een vervolg kreeg en voorlopig niet voorbij is.

Dat laatste doet geen afbreuk aan de werking van de film, die anderhalf uur lang mateloos fascinerend, grappig en pijnlijk is.

Weiners familienaam wordt uitgesproken als wiener, wat zowel worstje als piemel betekent. Het schandaal dat hem uit Washington verdreef draait om een foto die Weiner van zijn wiener maakte.

Hij stuurde die via zijn openbare Twitteraccount naar een volgster. Dat was koren op de molen voor columnisten, tv-komieken en krantenkoppenmakers. Desondanks lieten de politicus en zijn echtgenote Huma Abedin, sinds 2009 de rechterhand van Hillary Clinton, zich er niet door van de wijs brengen.

Pijnlijke wending
De film maakt goed inzichtelijk hoe de twee na de mediastorm een campagneteam vol jonge vrouwen inspireren en aansturen, maar krijgt een pijnlijke wending wanneer de kandidaat na de publieke boetedoening op recidive betrapt wordt.

Vanaf dat moment kijken we naar een sluimerende huwelijkscrisis tussen een exhibitionistische brokkenpiloot en een vrouw die met bovenmenselijke inspanning haar waardigheid weet te behouden.

Weiner

Regie Josh Kriegman, Elyse Steinberg
Te zien in Balie, Filmhallen, Kriterion

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden