Weigerpolitici nopen tot tekstwijziging kerk

De Kamerleden die wel bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander zijn, maar geen eed of gelofte willen afleggen, noopten voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf deze dagen nog tot een kleine aanpassing in de tekst die hij dinsdag in de Nieuwe Kerk zal uitspreken.

Fractievoorzitter Partij voor de Dieren Marianne Thieme.Beeld ANP

In 1980, na de inhuldiging van Beatrix, klonk uit de mond van zijn voorganger: 'Ik constateer dat aan de grondwettelijke voorschriften voor de inhuldiging krachtens artikel 32 is voldaan.' Maar dat gaat door de aanwezige weigerpolitici niet helemaal meer op. Daarom zegt de voorzitter dinsdag: 'Ik constateer dat de inhuldigingsceremonie is voltooid.'

De Graaf blijft het overigens 'vreemd' vinden dat Kamerleden wel willen komen, maar de eed of belofte nalaten. En hij is bepaald de enige niet, merkt hij aan de reacties. De weigerpolitici zouden volgens De Graaf ook moeten beseffen dat ze er niet persoonlijk staan, maar als vertegenwoordiger van 17 miljoen mensen.

'Die vertegenwoordigers staan daar instrumentaal om min of meer tegen de koning te zeggen: U doet uw best voor ons, wij doen hetzelfde in uw richting.' De kwestie zit hem nog steeds hoog. Hij wijst erop dat de regels 21 jaar geleden unaniem zijn aangenomen en dat er intussen dus tijd genoeg is geweest om ze te veranderen als genoeg mensen dat nodig hadden gevonden.

Aan de inhuldiging gaat de troonswisseling vooraf. Met haar handtekening onder de Akte van Abdicatie maakt Beatrix Alexander koning. 'Dat is voor mij een emotioneel moment, het is mijn koningin die vertrekt. Daarna in de kerk, dat is echt feest, dat je een nieuwe koning mag inhuldigen', vindt De Graaf.

In totaal 16 leden van de Eerste en Tweede Kamer leggen geen eed of belofte af. De laatste 2 die zich afmeldden zijn Kees de Lange van de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) en senator Geert Reuten van de SP. Van de 16 komen er 4 niet naar de inhuldiging, de overige 12 gaan wel, maar bedanken voor het afleggen van de eed of belofte. De 4 wegblijvers zijn de SP-Tweede Kamerleden Farshad Bashir, Manja Smits en Sadet Karabulut en PvdA-senator André Postema.

De parlementariërs die wél komen maar de eed of belofte niet afleggen zijn de PvdA-senatoren Ruud Koole, Adri Duivesteijn en Janny Vlietstra, de GroenLinks-senatoren Tineke Strik, Margreet de Boer en Ruard Ganzevoort en GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman.

Drie Kamerleden van de Partij voor de Dieren zien af van de eed: de Tweede Kamerleden Marianne Thieme en Ester Ouwehand, en de senator Niko Koffeman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden