Weguitbreiding Amsterdam-Almere

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft minister Camiel Eurlings (Verkeer) woensdag het groene licht gegeven om snelwegen tussen Amsterdam en Almere te verbreden, maar vroeg daarbij wel nadrukkelijk de overlast voor mensen in Diemen en Weesp te beperken.Vorig jaar blies de Tweede Kamer een ondertunnelde snelweg langs het Naardermeer af. Dat brengt met zich mee dat de druk op de bestaande snelwegen flink toeneemt en daarmee ook de overlast, als er geen maatregelen worden getroffen.

Eurlings heeft een akkoord bereikt met de regio om 3,5 miljard te steken in het verbeteren van het wegennet, en daarin zijn honderden miljoenen inbegrepen om de natuur te ontzien en de leefbaarheid van omwonenden te verbeteren. Met name Roos Vermeij (PvdA) vreest dat Diemen en Weesp er bekaaid afkomen bij deze afspraken. CDA'er Maarten Haverkamp pleit sowieso voor ''ruimhartigheid'' bij Eurlings. Ook VVD'er Paul de Krom vindt dat er in Diemen ''nog het een en ander moet gebeuren''.

Niettemin steunen deze partijen in grote lijnen de aanpak van Eurlings en dat geldt ook voor de PVV, omdat die geen alternatief ziet voor uitbreiding van het wegennet nu de tunnel langs het Naardermeer niet doorgaat.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent ziet dat wel. Zij kwam met een eigen plan om de 3,5 miljard te steken in railvervoer in plaats van asfalt. Emile Roemer (SP) vindt dat Eurlings te eenzijdig kijkt naar wegen. Hij wil dat Eurlings zijn plan meer in samenhang beziet met uitbreiding van openbaar vervoer en het scheppen van werkgelegenheid in Almere zelf, zodat er minder forensenverkeer zal zijn.

Eurlings zei te willen vasthouden aan het ''uitgangspunt'' dat het kabinet bij het inpassen van het wegennet alleen opdraait voor kosten die nodig zijn om te voldoen aan wettelijke normen. Niettemin toonde hij zich bereid tot ''open gesprekken'' met Diemen over ''kosten en meerbaten'' van allerlei mogelijke varianten bij de inpassing van de snelweg. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden