'Wegsnijden trams betekent verschraling openbaar vervoer'

De Reizigersadviesraad (RAR) heeft stevige kritiek op de aanpassingen in het openbaar vervoer als de Noord/Zuidlijn gaat rijden. Er verdwijnen te veel trams uit de stad en reizigers zullen gedwongen zijn vaker over te stappen, met op veel momenten fors langere reistijden tot gevolg.

Het verdwijnen van trams tast het Amsterdamse ov-netwerk aan, stelt de Reizigersadviesraad. Tram 25 werd enkele jaren geleden al geschrapt Beeld Floris Lok
Het verdwijnen van trams tast het Amsterdamse ov-netwerk aan, stelt de Reizigersadviesraad. Tram 25 werd enkele jaren geleden al geschraptBeeld Floris Lok

Dat blijkt uit adviezen van de RAR die later vrijdag naar buiten komen. De raad is met name kritisch over het schrappen van trams in de De Lairessestraat en de Witte de Withstraat. Zij vrezen dat bewoners in de deze buurten in isolatie zullen raken en dat de 'fijnmazigheid' van het ov het zwaar te verduren zal krijgen.

Onacceptabel
Ook het schrappen van trams in de Leidsestraat is tegen het verkeerde been van de reiziger, zegt Chris Vonk van de raad. "Gelet op de 40.000 passagiers dagelijks gebruik maken van een van de drie Leidsestraatlijnen, achten wij een vermindering op deze route niet acceptabel."

De Reizigersadviesraad is een onafhankelijk adviesorgaan voor het openbaar vervoer in de regio Amsterdam. In de RAR werken consumentenorganisaties die betrokken zijn bij ov samen.

Minder snel
Als in juli 2018 de Noord/Zuidlijn gaat rijden gaat het openbaar vervoer rigoureus op de schop. Het idee is dat meer mensen voor een belangrijk deel van hun reis gebruik gaan maken van de nieuwe metrolijn, die de ruggengraat van het Amsterdamse ov moet worden. Wel zal er meer moeten worden overgestapt, verwacht vervoerbedrijf GVB.

De raad stelt dat voor een aantal reizigers het openbaar vervoer sneller wordt, maar minder snel dan in de voorlopige plannen wordt gesuggereerd.

Meer overstappen
Volgens Vonk zijn reizigers buiten de spits de dupe. "Wie reist om sociale redenen of wegens ziekenhuis- en familiebezoek is niet gebaat bij een systeem waarbij vaker moet worden overgestapt. Hetzelfde geldt voor toeristen en winkelend publiek."

Ook noemt de raad in haar adviezen de verslechterende positie van mensen die moeilijk ter been zijn of kampen met een beperking. "Lange stukken lopen op een overstap zijn voor hen erg ingewikkeld en belemmerend," zegt Vonk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden