Wegjagen van spoorkonijnen met koudschuim mag

ProRail mag toch koudschuim spuiten in konijnenholen die de spoordijk bij Sloterdijk doen verzakken. De spoorbeheerder heeft nu een vergunning van de provincie Noord-Holland.

Beeld thinkstock

Het spoortraject tussen de stations Amsterdam Centraal en Sloterdijk is nog wel veilig, benadrukt Mercedes Grootscholten van ProRail. 'Maar we moeten snel wat doen. Bij Sloterdijk is de spoordijk al verzakt. Het is onze wettelijke plicht veiligheid op het spoor te garanderen.'

Vossen
De Dierenbescherming, die eerder bezwaar had gemaakt tegen de inzet van het schuim, betreurt de gang van zaken. 'We staan voor een voldongen feit,' zegt Myrna van de Laar. Ze vreest voor het welzijn van de konijnen die nesten maken in de gangen in de dijk. De Dierenbescherming pleit voor 'preventieve en diervriendelijke oplossingen', zoals het plaatsen van gaas en het onaantrekkelijk maken van het terrein. Dat kan door struiken weg te halen of door bijvoorbeeld vossen in te zetten.

Korrels die naar wilde dieren ruiken
Volgens Grootscholten hebben de twee partijen echter 'een goed gesprek' gevoerd. Daarin is afgesproken dat ProRail probeert de konijnen uit de nesten te verjagen voordat er schuim in gespoten wordt. Zo zullen er korrels worden gestrooid die naar wilde dieren ruiken om de konijnen af te schrikken. Ook wordt er lucht in de holen geblazen en worden er fretten ingezet om de konijnen uit de holen te jagen.

Beschermde dieren
Maar de konijnenplaag in Amsterdam kan ProRail niet oplossen, zegt Grootscholten. De vrees bestaat dat de verjaagde konijnen snel zullen terugkeren. Op termijn zou ProRail de dieren daarom het liefst vangen en elders uitzetten. Ook de Dierenbescherming zou daar liever vandaag dan morgen mee beginnen. Voor vangen is een speciale vergunning nodig.
ProRail is verantwoordelijk voor een strook van elf meter aan weerszijden van het spoor. Het gebied daarbuiten valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Patricia Weijers van stadsdeel West zegt dat het stadsdeel de konijnen niet met fretten gaat bestrijden. 'Wilde konijnen zijn beschermde dieren. We kunnen alleen preventieve maatregelen nemen, zoals omheiningen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden