Weggeefkelder biedt tweedehands meubilair én werkervaring

Bij de Weggeefkelder, een kringloopwinkel voor cliënten van Amstelring, zijn de koelkasten, stoelen en andere spullen gratis. Tegelijkertijd doen de vrijwilligers, zelf ook cliënten van Amstelring, werkervaring op.

'Bij de Weggeefkelder, een kringloopwinkel voor cliënten van Amstelring, zijn de koelkasten, stoelen en andere spullen gratis' Beeld anp
'Bij de Weggeefkelder, een kringloopwinkel voor cliënten van Amstelring, zijn de koelkasten, stoelen en andere spullen gratis'Beeld anp

Bij verpleeghuis Vreugdehof in Buitenveldert staat een busje. Vrijwilligers van de Weggeefkelder laden gordijnen, stoelen, lampen en speelgoed uit.

Erlito Slager (54) krijgt sinds vier jaar thuishulp. Hij heeft geen werk, maar weigert thuis te blijven zitten. Afgelopen weken heeft hij al spullen van de Weggeefkelder bezorgd bij cliënten in en rond Amstelveen.

Zo nodig kan de Weggeefkelder een woning voorzien van een volledig tweedehands interieur. "We komen net uit Zuidoost; daar hebben we een stel geholpen met verhuizen," zegt Slager. "En we hebben alleen mooi spul, hè We krijgen soms dingen aangeboden die zelfs de vuilnisman niet zou meenemen. Dat doen wij dus ook niet."

Cliënten kunnen aangeven wat ze nodig hebben. Het initiatief kwam vrijwilliger Eric van der Luitgaarden (55) goed uit. Hij is pas verhuisd. "Zijn woning is grotendeels ingericht met gekregen spullen," vertelt begeleider Nel van Laar (60). "Maar jij hebt me ­alleen geholpen met de wasmachine," zegt Van der Luitgaarden lachend.

Niet breed
De 'thuisbegeleiders', zestig vrouwen, nemen spullen in ­ontvangst voor zelfstandig wonende Amstelringcliënten. Dat ging vaak moeizaam. "Mijn buurvrouw weet dat ik bij mensen kom die weinig hebben, dus krijg ik haar oude koelkast. Heel fijn, maar ik zou niet weten hoe ik die koelkast in mijn eentje naar driehoog sjouw," vertelt Van Laar.

Dat probleem is verdwenen met de komst van de Weggeefkelder. Zij coördineert, een handjevol vrijwilligers helpt haar bij de uitvoering.

Het team van de Weggeefkelder bestaat uit thuisbegeleiders en mensen als Van der Luitgaarden en Slager, die het zelf ook niet breed hebben. "Het is leuk om te doen," vindt Van der Luitgaarden. "Ik heb eerder in een fabriek gewerkt, maar daar zou ik nu niks meer aan vinden. Dit vind ik wel leuk."

Slager knikt. "Je krijgt weer een beetje ritme in je leven. Bovendien kom je weer eens onder de mensen. Die sociale interactie vind ik fijn."

Weggeefkelder, De Klencke 111, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden