Update

Wegenertopman Munsterman met ruzie weg

Joop Munsterman. Foto ANP Beeld
Joop Munsterman. Foto ANP

APELDOORN - Bestuursvoorzitter Joop Munsterman van uitgeverij Wegener legt per direct zijn functie neer. Hij is op non-actief gezet door Mecom, het Britse moederbedrijf van Wegener. Er is verschil van inzicht in het te voeren beleid tussen Munsterman en de top Mecom.

Binnen het Wegenerconcern, uitgever van regionale kranten als de Gelderlander en Eindhovens Dagblad, is bezorgd gereageerd op het plotselinge vertrek van de 59-jarige Munsterman, die tevens voorzitter is van FC Twente.

''Dit kan alleen maar betekenen dat er in de toekomst nog meer bezuinigd wordt bij de regionale kranten. Dat is zeer verontrustend'', aldus Ron Lodewijks, voorzitter van de redactieraad van het Brabants Dagblad.

Munsterman werd maandag binnen Wegener geprezen als de man die het concern succesvol door een moeilijke periode loodst. De uitgever kampt al jaren met hoge schulden en dalende advertentie-inkomsten en oplages.

''Het vertrek van Munsterman kan alleen maar tot waardevernietiging leiden'', aldus Governance for Owners. Dit Britse pensioenfonds heeft een belang van 13 procent in Wegener en pleit al jaren voor een afsplitsing van Wegener van het Mecom-concern.

Onrust bestaat ook over de aangekondigde opvolger van Munsterman. Dat is de Noor Truls Velgaard, de huidige topman van Mecom Noorwegen en Polen.

''De vraag is of iemand uit het buitenland wel voldoende feeling met de Nederlandse markt'', aldus Jos van Rijsingen, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van Wegener.

Munsterman, die tot 1 januari nog als adviseur van de raad van bestuur aanblijft, heeft er een carrière van 41 jaar in de regionale krantenwereld opzitten. Hij begon in 1969 als schoonmaker bij het dagblad Tubantia. Sinds 2008 is hij voorzitter van de raad van bestuur.

Machtsstrijd
Alex Engbers, hoofdredacteur de Stentor en voorzitter van het college van hoofdredacteuren van de Wegenerkranten: ''De schrik is groot, omdat Munsterman er de afgelopen 2,5 jaar in slaagde om veel te veranderen. We zitten nog middenin een grote cultuuromslag. De afgelopen zes, zeven maanden gaven we vol gas op de digitale snelweg en zijn we nog erg druk met de ontwikkeling van onze sites. Alleen al bij de Stentor is de doelstelling om dit jaar duizend filmpjes voor de site te produceren, een enorme opgave. De groei van bezoekersaantallen van de websites is keurig 15 tot 20 procent per jaar. Ondanks alle veranderingen blijven de dagbladen goed scoren, zowel in oplage als in harde omzetcijfers. Van een afstand bekeken is er geen reden om deze topman te vervangen. Het is voor ons een enorme verrassing dat Munsterman nu geacht wordt te vertrekken.''

''Over de reden van vertrek kunnen we alleen speculeren. Wel is bekend dat topman Montgomery van moederbedrijf Mecom per januari vertrekt, maar dat hij nog wel in de raad van commissarissen van Wegener zit en die is verantwoordelijk voor het naar huis sturen van Munsterman. Van nature is er altijd al een tegenstelling tussen deze twee topmannen, omdat Wegener veel groter is dan Mecom. Wegener is de cashcow van Mecom, 85 procent van de omzet van Mecom komt uit Nederland. Wat ik wel kan raden is dat er een machtsstrijd gaande is tussen Montgomery en Munsterman, die het meeste geld binnenbrengt.''

Wegener is uitgever van regionale dagbladen waaronder De Gelderlander, Eindhovens Dagblad en een groot aantal huis-aan-huis-bladen. Het bedrijf werd in 2007 door de Britse uitgever Mecom overgenomen.

Munsterman was sinds de zomer van 2008 voorzitter van de raad van bestuur van Wegener. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden