Plus

Wegblokkeerders A7: 'Kinderfeest beschermd'

Ze kijken nog steeds terug op een zeer geslaagde dag, de eerste twaalf verdachten die zich maandag voor de rechtbank in Leeuwarden moesten verantwoorden voor de blokkade op de A7 bij Joure op 18 november van het vorig jaar.

Een sympathisant van Zwarte Piet en de groep die vorig jaar een snelweg blokkeerde, maandag bij de rechtbank in Leeuwarden. Beeld anp
Een sympathisant van Zwarte Piet en de groep die vorig jaar een snelweg blokkeerde, maandag bij de rechtbank in Leeuwarden.Beeld anp

En de steun van de achterban is ook onverminderd groot, vertelde de 29-jarige Gerard G. "De telefoon stond de afgelopen dagen roodgloeiend. De positieve reacties blijven binnenstromen."

Als gevolg van de wegversperring konden drie bussen met activisten tegen Zwarte Piet niet hun voorgenomen 'mars voor beschaving' lopen tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum. "Super dat het gelukt is om die relschoppers weg te houden," zei Lieuwe P. "Ze mogen van mij op alle dagen van het jaar hun punt maken, maar niet tijdens de intocht tussen de kinderen."

Het Openbaar Ministerie tilt zwaar aan de actie en wees 34 mannen en vrouwen als verdachten aan. Zij hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan het blokkeren van de openbare weg, het verhinderen van een demonstratie en het uitoefenen van dwang.

Voor ondernemer Jenny Douwes, die het initiatief nam voor de actie, komt daar nog het verwijt van opruiing bij. Douwes staat donderdag voor de rechter.

Paniek
Dat de blokkade niet zonder schadelijke gevolgen was gebleven, werd maandag duidelijk. Ernstige ongelukken deden zich niet voor, maar de mensen die op weg waren naar het ziekenhuis of een crematie waren bepaald niet blij met het oponthoud. Een andere automobilist raakte in paniek bij de aanblik van de dreigende situatie op de snelweg, en nam de benen, zijn auto achterlatend.

Dat de verdachten dreigend en intimiderend aanwezig waren geweest rond de bussen met Amsterdamse en Rotterdamse activisten, werd met kracht ontkend. Er was sprake van een gezellige sfeer en zeker niet van haat, zoals een verdachte het omschreef. Een ander zei nog wel zich te kunnen voorstellen dat inzittenden geïntimideerd waren geweest. "Maar deze mensen voelen zich nu eenmaal snel bedreigd."

De verdachten ontkenden dat er op 18 november sprake was geweest van een strak georganiseerde operatie. Uit hun verklaringen kon worden opgemaakt dat zij elkaar die zaterdagochtend op de A7 min of meer voor het eerst hadden ontmoet. Het was de voorzitter van de rechtbank wel opgevallen dat veel verdachten iets met auto's hebben. Of door hun werk op de weg, of door hun hobby.

Kinderfeest
Spraakzaam waren de verdachten trouwens niet op de eerste dag. Een aantal hield het bij de verklaring die eerder bij de politie was afgelegd. Vrijwel unaniem gaven zij aan met hun actie het kinderfeest in Dokkum te willen hebben beschermen. Dat zal vermoedelijk de verdedigingslijn van de advocaten Tjalling van der Goot en Willem Anker zijn: er werd geen demonstratie verstoord, maar een kinderfeest beschermd.

Daarmee hadden de verdachten gedaan wat het gemeentebestuur van Dongeradeel had nagelaten, was maandag meermaals te horen. Door de demonstratie tegen Zwarte Piet toe te laten, had de burgemeester de intocht in gevaar gebracht. "Een burgemeester moet staan voor de eigen mensen." De officier van justitie probeerde nog uit te leggen dat demonstreren nu eenmaal een recht is. De verdachte: "Soms is recht een beetje krom."

Lees ook: Verdachte blokkade A7: 'Mooi dat het gelukt is'

Jenny Douwes (r) komt samen met andere gedaagden aan bij de rechtbank Beeld anp
Jenny Douwes (r) komt samen met andere gedaagden aan bij de rechtbankBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden