Weg uit de Houthaven, maar waarheen?

De eigenaar van Paviljoen Aan 't IJ heeft het aanbod gekregen om met de studentencontainers uit de Houthaven mee te verhuizen naar hun nieuwe onderkomen op Zeeburgereiland. Foto ANP

Negen jaar geleden betrok Neef Louis Design, handelaar in tweedehands meubelen, een grote loods in de Houthaven. Het gebied, ingebed tussen het IJ en de Spaarndammerdijk, was vrijwel leeg. De enige bezoekers waren prostituees en hun klanten. ''We zijn begonnen met een contract voor twee jaar en dat is telkens stilzwijgend verlengd,'' aldus eigenaar Louis Vlaarkamp.

In de loop der jaren heeft de Houthaven een metamorfose ondergaan, dankzij de komst van wooncontainers voor studenten, horecabedrijven als Strand West en paviljoen Aan 't IJ, het 4de Gymnasium en bedrijfsverzamelgebouw De Bonte Zwaan.

Vlaarkamp heeft zijn meubelzaak uitgebouwd tot een rendabel bedrijf, met veel klanten uit de toneelen filmwereld, die regelmatig meubels huren voor decors. In oktober moet Neef Louis plaatsmaken voor een nieuwe woonwijk. Buurman Van Dijk en Ko, die ook in tweedehands meubelen doet, moet na acht jaar eveneens vertrekken.

Ze wisten vanaf het begin dat hun verblijf tijdelijk was. De ondernemers voelen zich ook niet ernstig benadeeld. Maar ze hebben wel een groot probleem. In de hele stad is geen betaalbaar onderkomen te vinden voor bedrijven van hun omvang. Als ze hun oog op een pand laten vallen, dan is de prijs te hoog. ''Alle grond is in handen van projectontwikkelaars, die willen hoge rendementen boeken. Hun Porsche moet rijden, natuurlijk,'' aldus Joost van Dijk van meubelzaak Van Dijk en Ko.

Ze zijn verwend geweest. Neef Louis betaalt nu 1250 euro per maand voor 480 vierkante meter en zijn buurman 2500 euro voor 1500 vierkante meter. Dat zijn geen commerciële tarieven. ''Maar we doen wel zelf al ons onderhoud,'' zegt Vlaarkamp. ''De huur is nooit verhoogd vanwege de onzekerheid over de toekomst.'' Hun verhaal klinkt als dat van Mevius & Italiaander, handelaar in tweedehands spullen, die dit jaar ook vertrok uit Amsterdam bij gebrek aan beschikbare ruimte.

Van Dijk is al begonnen met de ontslagaanvraag voor zijn zeven werknemers. ''Ik denk dat ik tijdelijk moet stoppen. Ik wil de jongens op tijd waarschuwen.'' Bij Neef Louis werken vijf mensen. Vlaarkamp houdt hoop. Hij heeft een aantrekkelijke loods gezien in Amsterdam-Noord, vlakbij Hotel de Goudfazant.

Niet alleen de meubelhallen verkeren in onzekerheid. Het contract van Paviljoen Aan 't IJ loopt op 31 december af. Het restaurant zit al vier jaar in de Houthaven, met uitzicht over het water. Eigenaar Victor Mari heeft het aanbod gekregen om met de studentencontainers uit de Houthaven mee te verhuizen naar hun nieuwe onderkomen op Zeeburgereiland. ''Dat is niet interessant. We kunnen niet alleen draaien op de studenten, want in het weekend zijn de meesten naar hun ouders. Wij moeten de buurt erbij betrekken. Zeeburgereiland is te afgelegen.'' Mari rekent erop dat zijn restaurant op 1 januari dichtgaat. ''Ik heb plannen voor nieuwe horeca, maar die zijn nog niet uitgewerkt.''

Restaurant Pont 13 is al vertrokken uit de Houthaven en ligt nu even verderop in het IJ aan de Haparandaweg. Het krijgt daar in 2010 gezelschap van bedrijfsverzamelgebouw De Bonte Zwaan, dat ook moet verhuizen met zijn meer dan dertig huurders.

De toekomst van Strand West is onduidelijk. Het strand met zijn restaurant heeft onlangs een nieuwe buurman gekregen: het 4de Gymnasium, althans het tijdelijk onderkomen daarvan. ''Die school blijft zeker vier jaar staan en wij verwachten dat er in die tijd geen gekke dingen gebeuren met ons strand. Ik ga ervan uit dat wij dus vier jaar kunnen blijven,'' zegt eigenaar Anja Weeda. Deze garantie heeft ze niet zwart op wit. Hoe de toekomst van Strand West er na die vier jaar uitziet, weet ze nog niet. ''Ik zou dit best willen voortzetten op een andere plek, maar of dat kan, weet ik niet.''

Aan de rand van de Houthaven, staat nog Riga Houtconstructies, met een bedrijfshal van 1200 vierkante meter. Ook deze hal moet op den duur wijken. De onderhandelingen hierover zijn nog gaande, zegt een medewerker.

Bestuurder Rolf Steenwinkel van stadsdeel Westerpark laat weten dat hij de bedrijven graag wil behouden. ''Ik ben ook met hen in gesprek, maar ik kan niet zomaar een strand of loods verschuiven.'' Hij heeft een medewerker van het stadsdeel de opdracht gegeven de bedrijven te helpen bij hun zoektocht. (MICHIEL COUZY)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden