Weg met het Prins Bernhardplein!

AMSTERDAM - Het Nieuw Republikeins Genootschap wil dat de naam van Prins Bernhard uit de straatnaamgeving verdwijnt. De anti-monarchistische club meent de Prins in zijn leven al te bedenkelijk heeft gehandeld en niet langer voor deze eer in aanmerking komt. Het NRG doet een oproep op haar site om gemeenten met een Bernhardstraat, -plein of -laan aan te schrijven; er zijn er heel veel in Nederland.

Anjo Clement van het NRG heeft gisteren de gemeente Leiden gevraagd om de Bernhardkade te hernoemen. In het allicht iets meer republikeinse Amsterdam is van protesten tegen de benaming Prins Bernhardplein de laatste zes jaar niets vernomen, zo laat het Stadsdeel Oost weten. De grootste stadsrotonde van Amsterdam bij het Amstelstation werd rond 1960 aangelegd en kreeg de naam van de Prins, aan wiens reputatie toen nog niets mankeerde. Zo ontstond bovendien aansluiting bij het al bestaande Julianaplein, de grote keerlus ten oosten van het Amstelstation.

Het was meester Maria Willem Frederik Treub (1858-1931) die eerder zijn naam aan het Bernhardplein verbonden wist, een links-radicale oud-wethouder van de stad, die overigens wel zijn Mr Treublaan mocht houden, de verbinding tussen Berlagebrug en Bernhardplein.

Het was in die naoorlogse jaren geen vraag of de Prins de naamgever van het grote nieuwe verkeersplein moest worden, hij was toen nog de volksheld, van Lockheed nog niemand gehoord en biografien waarin hij als schavuit danwel schurk werd afgeschilderd zouden nog lang op zich laten wachten. Treub was in de collectieve herinnering al behoorlijk weggezakt, ook al was hij de man die eind negentiende eeuw NieuwerAmstel annexeerde en, belangrijker nog, de stad aan nutsbedrijven en het erfpachtstelsel heeft geholpen, waarmee hij postuum nog behoorlijk aan de gemeentekas bijdraagt. Na de eerste wereldoorlog bekende hij zich tot het liberalisme.

Hoofdredacteur Peter-Paul de Baar van 'Ons Amsterdam' heeft niet paraat of het omdopen van het plein destijds tot ophef heeft geleid, maar gaat er vanuit dat het in die tijd een volstrekt logische keuze was. Dat het NRG nu naamsverandering verlangt, windt de historicus niet erg op. "Ach, het is voor de buhne, het gaat toch niet gebeuren. Als het nou om een enorme misdadiger ging.. Dat de Stalinlaan na de oorlog werd omgedoopt in de Vrijheidslaan, dat lijkt me te billijken. Maar bij voorbeeld de Karel Lotsylaan, die is veranderd in de Gustav Mahlerlaan, terwijl de sportbestuurder Lotsy toch in een laatste biografie van Frank van Kolfschooten weer behoorlijk gerehabiliteerd is. En wat denk je: er zijn zeker mensen die Mahler ook niet zo'n lieverdje vinden." (ALBERT DE LANGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden