Weg met die verdelgers

Vorige week heb ik de schijnwerpers gezet op wijnen van biologische komaf. Net terug uit Californië blijkt dat de wijnproducenten daar bio (organic), echter al bijna even vanzelfsprekend vinden als dat druiven nodig zijn om wijn van te maken.

Kunstmest, onkruid- en insectenverdelgers zijn door zo'n beetje alle wijnbedrijven in de ban gedaan. Als er nog iets wordt toegevoegd, dan zijn het natuurlijke voedingszuren om de wijnen 'op te frissen', in Californië een gebruikelijk ingrediënt. Zo wordt de 'zoetimpressie' van een wijn met een hoger alcoholpercentage gepareerd. Druiven uit streken met meer zonne-uren en hogere temperaturen kennen als 'euvel' vaak een (te) forse toename van suikers.

Maar, zeggen ze in Californië, in Frankrijk gebeurt hetzelfde. Alleen dan in tegenovergestelde richting. Daar worden de oogsten 'aangezoet' (gechaptaliseerd) in jaren met minder zon. De most krijgt dan wat scheppen suiker mee om het alcoholpercentage juist wat op te krikken.

Knop om voor duurzaam produceren
Nu gonst er overigens al weer een nieuw buzzword in de Golden State en dat luidt sustainability. Duurzaam produceren, daar gaat het tegenwoordig om. Nu zo'n beetje iedere wijnboer het vanzelfsprekend vindt dat de biologische druiven welig tieren in Napa en Sonoma, de belangrijkste wijnbouwgebieden van Californië, is de volgende stap het verder ontlasten van Moeder Aarde.

Hergebruik van water, tractoren op biodiesel, het overstappen naar lichtere flessen, het afsluiten met duurzaam geproduceerde kurken (de productie van schroefdoppen zorgt voor een tot soms vier keer hogere CO2 uitstoot...), de inzet van zonnepanelen en de recycling van de druivenpulp... Of ze zijn al in de praktijk gebracht of ze worden het. En niet louter door scharrelkeuterboertjes.

Bij het grote Fetzer is zelfs een sustainability and organic development manager aangesteld. Dr. Ann Thrupp heeft eerst de achthonderd hectare eigen wijngaard van vreemde smetten ontdaan en is nu bezig ook al haar contractgrowers (telers die zelf geen wijn maken maar alleen druiven produceren) om te scholen.

Maar dat lukt nog niet zo één, twee, drie. 'Om duurzaam te produceren moet je een knop in je hoofd willen omzetten en in zijn voor verandering,' zegt zij in het Engelse wijnblad Decanter. Dat wijdt zijn novembernummer helemaal aan het thema Is wine bad for the planet? waarin alle facetten van duurzaam, biologisch-dynamisch, fairtrade en CO2-neutraal produceren worden belicht.

Betere smaak door schapenmest
Waarschijnlijk kent deze Decanter voor Ginny Lambrix weinig geheimen. Sinds 2004 is deze voormalig chemisch ecologe bij DeLoach Vineyards in Sonoma aangesteld voor het omschakelen naar biologische en duurzame productiemethoden. Ik tref de jonge director of winegrowing die dag in haar hoedanigheid als schapenfluisteraar. ''Hi girls, how are you today?'' zegt zij tegen de kleine kudde, waarna ze elk dier even beloont met een hug als dank voor de geproduceerde mest die zij in de wijngaarden gebruikt.

Ook zij betrekt een gedeelte van haar druiven van contractboeren die haar echter wel met open armen ontvangen. Sommigen noemen haar al Dr. Ginny. In de korte tijd dat zij bij DeLoach werkt, voorzag zij een aantal door kunstmest uitgeputte wijngaarden van nieuw elan. ''Behalve dat het beter is voor het milieu, geven druiven die zelf hun kostje bij elkaar hebben moeten schrapen, betere wijn met meer kleur, geur en smaak.''

Nog geen plastic fles
De Franse wijntycoon Jean-Charles Boisset - die in Bourgogne ook terug ging naar de natuur - zag zelfs dermate veel in DeLoach, dat hij het heeft overgenomen. Ook omdat in het vrij koele Russian River Valley zijn geliefde pinot noir zo goed gedijt.

Ik proefde de 2006 oogst en was onder de indruk: kersen en pruimen, zachte zuren, lichtzoete specerijen en een fluwelen mondgevoel. Een pinot noir zoals Jean-Charles hem ook zelf graag drinkt. Jammer dat volgens het onderzoek van Decanter de wijndrinker het bottelen in een plastic fles (veel minder CO2-uitstoot!) nog afwijst. Anders was dit een perfecte, duurzame wijn geweest. (HAROLD HAMERSMA)

DeLoach 2006 Pinot Noir Russian River Valley. ¿ 13,99. Gall & Gall heeft nog een beetje in voorraad, maar niet in alle vestigingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden