Column

Weet één bestuurslid van VUmc iets van ziekenhuizen?

Theodor Holman

Een ruzie onder artsen in het VUmc, zorgvuldig onder de pet gehouden door het bestuur. Wat lees ik op hun website: 'Tegen de geest der eeuw!' Dat was eind negentiende eeuw het credo van de oprichters van de Vrije Universiteit. Zij vonden dat rede en meetbaarheid in de wetenschap ten onrechte beslissend waren bij de zoektocht naar waarheid. Als gereformeerden meenden ze dat God daardoor buitenspel stond. In het kielzog van theoloog, staatsman en journalist Abraham Kuyper richtten ze daarom een eigen universiteit op. Deze zou uitgaan van een vereniging. Zo werd in 1879 geboren wat nu de VU-Vereniging heet.

Tja, als er in je dna zit dat je niet voor rede vatbaar bent en niet wilt meten, dan krijg je dus een universiteit en ziekenhuis die merkwaardig worden bestuurd.

Wie zitten er in die raad van toezicht?

Een Cees Veerman: CDA, een lobby-econoom die voor de aannemerij miljarden heeft geregeld om de dijken te verhogen. Een man met vele commissariaten. (o.a. bij de Rabo.) Weet niets van ziekenhuizen.

Een Alexandra Schaapveld: ABN Amrobankier (zie het boek De prooi). Commissaris bij Holland Casino. Weet ook niets van ziekenhuizen.

Een Jacqueline Rijsdijk: Zij deed bij De Nederlandsche Bank het betalingsverkeer. Van haar had nog nooit iemand gehoord, maar ze is lid van tal van clubjes. Zo is ze onder meer voorzitter van de raad van toezicht van het Fair Share Fund Triodos Bank, lid van de raad van toezicht van het Museum Volkenkunde en natuurlijk voorzitter van het bestuur stichting Management Studies VNO-NCW. Weet niets van ziekenhuizen.

Een Frans Leijnse: PvdA. Emiritus hoogleraar onderwijs en arbeidsmarkt, in het bijzonder leven lang leren. Is verboden aan de Open Universiteit. Weet dus niets van ziekenhuizen.

Is er dan niet één bestuurslid dat iets weet van ziekenhuizen? Jawel. Het laatste bestuurslid. Ene Willem van Tilburg. Hij is psychiater. Wat? Inderdaad: psychiater.

Je vraagt je toch echt af op basis van welk criterium je geschikt wordt geacht toezicht op het ziekenhuis te houden. De rede? De wetenschap? Of is het de religie? Wie laat zich daar opereren? Vermoedelijk is bidden dat je beter wordt de voornaamste therapie.

Ach ja, de VU. De plek waar Wouter Bos en Balkenende studeerden. Beiden zijn thans mooi allebei adviseur bij een accountantskantoor!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden