Weesp zoekt een partner (en flirt dus ook met Amsterdam)

Wordt het Amsterdam of Gooise Meren? De gemeente Weesp kiest deze maand een nieuwe bestuurlijke partner.

Patrick Meershoek
De brug naar Weesp in 1936 Beeld ANP
De brug naar Weesp in 1936Beeld ANP

En weer staat er een vrijer op de stoep van de Stopera. Na Landsmeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude is het nu de gemeente Weesp die voorzichtig polst of Amsterdam voelt voor een bestuurlijke samenwerking.

Dezelfde vraag, want zo zijn ze in Weesp ook wel weer, is neergelegd bij Gooise Meren, de nieuwe gemeente die begin dit jaar is ontstaan uit de samenvoeging van Bussum, Naarden en Muiden.

"De vraag is eigenlijk of we bij het Gooi blijven of dat we het Gooi verlaten," zegt fractievoorzitter Martin Miner (GroenLinks) namens de stuurgroep die het proces van schaalvergroting voorbereidt.

Dat er iets moet gebeuren, staat volgens Miner vast. "Uit een onderzoek naar de bestuurskracht blijkt duidelijk dat het alleen niet meer lukt, zeker niet met alle nieuwe taken voor de gemeente. Die conclusie wordt door de hele raad gedeeld."

Bussum
De gemeente Gooise Meren lijkt een logische kandidaat, maar de afgelopen jaren werd tot twee maal toe vergeefs aansluiting gezocht bij Bussum. "Die gemeente wilde niet," vertelt Miner. "De redenen zijn nooit helemaal duidelijk geworden. Bussum ligt op het zand en wij op het veen, wordt er dan gezegd, maar dat lijkt mij geen sluitende verklaring voor de emoties. Maar: de gemeente Bussum bestaat niet meer, dus ook aan die kant is een nieuwe situatie ontstaan."

Anders dan in Haarlemmerliede en Spaarnwoude, waar de kandidatuur van Amsterdam vooral bedoeld leek om de gemeenteraad in de armen van Haarlemmermeer te drijven, staat de hoofdstad er in Weesp goed op, vertelt Cees Pfeiffer, voorzitter van de Historische Kring.

"De banden zijn oud en warm. Weesp leverde in de zestiende eeuw bier en jenever voor de VOC-schepen. Later streek de textielindustrie uit Amsterdam hier neer. En acht van de tien woningen die nu worden gebouwd in onze Bloemendalerpolder worden door Amsterdammers gekocht. Zij zijn met de trein in tien minuten op Amsterdam CS en binnen een half uur in Paradiso. Weesp is gewoon een voorstad van Amsterdam."

Stemmen in de kerk
Het is aan de gemeenteraad van Weesp een keuze uit te spreken voor een partner, en vervolgens op hoe men de samenwerking voor zich ziet: ambtelijke samenwerking, ambtelijke fusie of een bestuurlijke fusie. Dat gebeurt eind van deze maand.

Komende week mogen de inwoners van de gemeente Weesp hun stem laten horen tijdens een discussieavond in de Grote Kerk. Miner: "De provincie heeft laten weten dat het besluit in 2019 moet worden genomen en in 2023 uitgevoerd. We hebben dus na het oordeel van de raad deze maand nog alle tijd om een goede procedure op poten te zetten."

Weesp, Gooise Meren en Amsterdam Beeld Jorris Verboon
Weesp, Gooise Meren en AmsterdamBeeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden