Weesp wil nog steeds fuseren met Amsterdam

Amsterdam is nog volop in de race als toekomstige fusiepartner van Weesp. Een ontmoeting eerder deze maand tussen bestuurders van beide gemeenten heeft de stemming niet bedorven.

Patrick Meershoek
De kerktoren van de Sint-Laurentiuskerk in Weesp Beeld anp
De kerktoren van de Sint-Laurentiuskerk in WeespBeeld anp

Dat laat de gemeente Weesp weten in een tussentijds verslag van het fusieproces. Ook het gesprek met de andere kandidaat, de gemeente Gooise Meren, waartoe Bussum, Naarden en Muiden behoren, verliep in goede sfeer.

Amsterdam heeft tijdens de ontmoeting aangegeven belangstelling te hebben voor een samengaan, maar het initiatief aan Weesp te laten. De hoofdstad wil niet de indruk wekken de mogelijke partner te willen opslokken.

'Amsterdamse brutaliteit'
Onder de bevolking van Weesp zijn de meningen verdeeld. Er is een stroming die graag bij Amsterdam wil, maar ook is er een stroming die tamelijk fanatiek vooral niet bij Amsterdam wil horen.

In het voordeel van de hoofdstad spreken de goede voorzieningen en de spreekwoordelijke bluf. 'Weesp is een plattelandsgemeente met Amsterdamse brutaliteit,' staat in een net verschenen peiling.

De keerzijde is de vrees dat een samengaan met het grote Amsterdam zal betekenen dat het met tegen de negentienduizend inwoners relatief kleine Weesp niets meer te vertellen heeft over zijn eigen toekomst.

In de komende maanden zullen meer gesprekken worden gevoerd. Na de zomer zal de keuze aan de gemeenteraad zijn. Naar verwachting zal in november een besluit worden genomen.

Landsmeer
Ook aan de andere kant van Amsterdam is beweging gekomen in een fusieproces. Oostzaan en Wormerland hebben daar laten weten niet langer op het talmende Landsmeer te willen wachten.

Landsmeer koos er eerder voor de keuze van Waterland af te wachten. Nu Oostzaan en Wormerland een eigen koers willen varen, lijkt aansluiting van Landsmeer bij Amsterdam nadrukkelijk een optie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden