Plus

Weesp praat met weinig warmte over attractiepark Amsterdam

Weesp denkt na over de bestuurlijke toekomst. De bevolking aarzelt over aansluiting bij het attractiepark Amsterdam.

In de Grote Kerk in Weesp waren inwoners uitgenodigd om mee te praten over de toekomst van hun gemeente Beeld Dingena Mol
In de Grote Kerk in Weesp waren inwoners uitgenodigd om mee te praten over de toekomst van hun gemeenteBeeld Dingena Mol

De avond is nog geen uur onderweg, en het gaat over Nutella, en de vrees dat Amsterdam de uitwassen van het toerisme uitsmeert over de regio alsof het één grote boterham is. "Amsterdam heeft veel van zijn oude charme verloren," zegt een vrouw. "De stad is een attractiepark geworden. Willen wij dat ook in Weesp?"

De bevolking van Weesp is de vraag voorgelegd hoe zij over de toekomst van de gemeente denkt. Zelfstandig doorgaan is geen optie, en een stuurgroep van de gemeente heeft voorgesteld twee mogelijkheden nader te onderzoeken: samenwerking met de nieuwe buurgemeente Gooise Meren of samenwerking met Amsterdam.

Vragen over de procedure
Op uitnodiging van dezelfde stuurgroep zijn ruim honderd bewoners naar de Grote Kerk gekomen om vragen te stellen en hun mening te geven. Veel van de vragen gaan over de procedure. Hoe groot is de invloed van de provincie? Wie neemt uiteindelijk de beslissing? Waarom moet het allemaal zo snel?

Namens de stuurgroep legt Maarten Miner uit dat het provinciebestuur aanstuurt op schaalvergroting in de Gooi en Vechtstreek. Provinciehoofdstad Haarlem ziet het liefst dat Weesp zich aansluit bij Wijdemeren en Hilversum. "Maar wij hebben de verzekering gekregen dat wij een eigen keuze mogen maken, mits goed onderbouwd."

Afgeketste fusie
De zoektocht naar een bestuurlijke partner in de regio is vergelijkbaar met de organisatie van een kerstdiner in een disfunctionele familie. Zo heeft de bevolking van Wijdemeren zich onlangs in een burgerinitiatief massaal tegen samenwerking met Hilversum uitgesproken, en wilde Bussum tot nog toe niets te maken hebben met Weesp.

Dat leidde eerder na jaren van besprekingen tot een afgeketste fusie. Dat was vervelend, erkent Miner, maar Bussum is nu opgegaan in Gooise Meren, en die gemeente heeft laten weten open te staan voor een gesprek. Amsterdam is Amsterdam: de stad heeft altijd honger, maar eet, anders dan vroeger, tegenwoordig alleen op uitnodiging.

Bestuurlijke overgave
In de koude kerk wordt met weinig warmte gesproken over Amsterdam. Een voormalige bestuurder van het waterschap weet hoe er in de grote stad wordt gedacht: "Amsterdammers zijn Amsterdammers, en alle anderen zijn boeren." Een andere man vraagt of Weesp in geval van een fusie onderdeel wordt van het stadsdeel Zuidoost. "Driemond is daar niet erg gelukkig van geworden."

Duidelijk is dat een keuze voor het grote Amsterdam een bestuurlijke overgave betekent, legt Miner uit. Met Gooise Meren kan ook worden gekozen voor ambtelijke samenwerking, al zijn de ervaringen daarmee niet erg positief in het land. En de ambtenaren in Weesp staat het water aan de lippen. "We kunnen op de huidige manier niet lang verder."

Bestuurskracht winnen
Uit het publiek komen vragen over andere partners. Waarom geen toenadering gezocht tot Diemen, eventueel met Ouderkerk aan de
Amstel? Miner vertelt dat Diemen net een samenwerking is aangegaan met Ouder-Amstel en Uithoorn, en daar de handen vol aan heeft. "Het idee is juist dat we aan bestuurskracht winnen."

De stuurgroep stelt voor om het komende jaar te gebruiken om met Amsterdam en Gooise Meren het gesprek aan te gaan, om te bekijken welke kandidaat de hoogste ogen gooit op voor Weesp belangrijke punten als voorzieningen, lokale lasten, economische impulsen en behoud van het Weesp-eigene, zoals het wordt omschreven.

Over dat laatste wordt ook relativerend gesproken. De grachten en het plein blijven gewoon liggen, zegt Jan Renzenbrink van het CDA, net als het bloeiende verenigingsleven. Toch nog een waarschuwing uit de zaal voor de verkennende gesprekken met Amsterdam. "Van der Laan is een slimme man. Er zal scherp moeten worden onderhandeld."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden