Weesp kiest definitief voor fuseren met Amsterdam

Weesp wil definitief fuseren met Amsterdam. De gemeenteraad van Weesp stemde maandagavond in met een voorstel tot ambtelijke fusie, met de mogelijkheid van een bestuurlijke fusie over minstens vier jaar.

Patrick Meershoek
- Beeld Maarten Brante
-Beeld Maarten Brante

Het voorstel werd aangenomen met veertien stemmen voor en twee stemmen tegen. Die laatste waren van het CDA, dat bij monde van fractievoorzitter Jan Renzenbrink liet weten op deze manier recht te willen doen aan de tegenstanders van fusie met Amsterdam.

Tegelijk met de verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad werd woensdag een raadgevend referendum gehouden. Een afgetekende meerderheid van 57,4 procent sprak een voorkeur voor Amsterdam uit. De rest wilde liever bij Gooise Meren.

Historisch besluit
De raad van Weesp nam vanavond een historische besluit. De laatste keer dat een gemeente vrijwillig met Amsterdam wilde fuseren was in 1921. Het ging toen om Ransdorp, Buiksloot en Schellingwoude, die zwaar getroffen waren door de watersnood van 1916.

Aanwezig bij de raadsvergadering was een Amsterdamse delegatie met onder meer wethouder Eric van der Burg, gemeentesecretaris Arjan van Gils en Bas van Sprèw, stadsdeelsecretaris van Zuidoost waaronder Weesp komt te vallen.

Knelpunten
De ambtelijke top van Amsterdam en Weesp komt dinsdag al samen om te spreken over de grootste knelpunten binnen het Weesper apparaat. De ambtelijke organisatie van Weesp is al jaren onderbezet en overbelast.

Verwacht wordt dat de ambtelijke fusie over ongeveer een jaar een feit zal zijn. Afgesproken is om pas in een volgende bestuursperiode te spreken over een bestuurlijke fusie die Weesp onderdeel zal maken van de hoofdstad.

De afgelopen maanden was er veel te doen over de ambtelijke fusie van Weesp met een andere gemeente. Lees hier verder:
- Weesp moet kiezen tussen fusiepartners Amsterdam en Gooi
- 'Weesp is Weesp, en dat zal altijd zo blijven'
- Meerderheid fracties Weesp wil fusie met Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden