Plus

'Weesp is Weesp, en dat zal altijd zo blijven'

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Weesp heeft zich maandagavond uitgesproken voor een fusie met Amsterdam. Eerst ambtelijk, later waarschijnlijk ook bestuurlijk.

Patrick Meershoek
Een groot aantal inwoners van Weesp was naar de Grote Kerk gekomen om te luisteren naar de standpunten van de raads­fracties Beeld Maarten Brante
Een groot aantal inwoners van Weesp was naar de Grote Kerk gekomen om te luisteren naar de standpunten van de raads­fractiesBeeld Maarten Brante

Voor de tweede keer in twee weken stroomde de Grote Kerk van Weesp vol met belangstellende burgers.

Vorige keer waren het de bestuurders van de gemeenten Amsterdam en Gooise Meren die hun verhaal kwamen houden, nu was het de beurt aan de zeven fractievoorzitters in de raad om staand op een zeepkist namens hun partij een voorkeur uit te spreken voor een van de fusiekandidaten.

Het werd al snel duidelijk welke fractievoorzitters geregeld Boer Zoekt Vrouw hebben gekeken en welke niet. Lars Boom van de lokale partij WSP bijvoorbeeld maakte meteen duidelijk dat zijn fractie een voorkeur had voor Amsterdam. Weg spanning.

Sociaal gezicht
Marten Miner van GroenLinks deed dat stukken beter. Hij gaf een uitgebreide beschrijving van de partner om pas op het allerlaatst de naam prijs te geven.

Toen alle fractievoorzitters hun zegje hadden gedaan, had Amsterdam twaalf strepen achter zijn naam staan en Gooise Meren vijf. Die waren afkomstig van VVD, CDA en de lokale partij DSB, drie partijen die het kleinschalige karakter van de Gooi- en Vechtstreek zeiden te verkiezen boven, in de woorden van CDA'er Jan Renzenbrink, de afstandelijke, flitsende mentaliteit van de grote stad.

In de afweging van de voorstanders van een fusie met Amsterdam had het sociale gezicht van de hoofdstad een belangrijke rol gespeeld, zoals fractievoorzitter Duncan Borst van de PvdA het uitdrukte.

"Bij ons geldt het uitgangspunt: in Weesp zakt niemand door het ijs. Met een sterke partner als Amsterdam kunnen we dat garanderen. Ook het pakket van voorzieningen voor kinderen is top."

Gladde prater
Dat schermen met financiële mogelijkheden was de VVD juist in het verkeerde keelgat geschoten. "Geld maakt niet gelukkig," merkte Marten Snijder op, een opmerking die hem mogelijk op een woedende brief van het hoofdbestuur zal komen te staan.

Snijder noemde zijn Amsterdamse partijgenoot Eric van der Burg, die de presentatie in de kerk voor zijn rekening had genomen, vooral 'een gladde prater'.

Na de verklaringen van de fractievoorzitters was het woord aan de volle kerk. De reacties varieerden van vragen om verduidelijking tot electorale dreigementen dat de partijen met een de inwoners onwelgevallige keuze bij de komende verkiezingen zullen worden weggevaagd. Lars Boom van WSP haalde zijn schouders op: "We staan voor ons standpunt, ook als we worden weggevaagd."

Volgens de peilingen die in Weesp zijn gehouden, zijn de kampen voor Amsterdam en Gooise Meren ongeveer even groot. Dat legt een zware verantwoordelijkheid bij de gemeenteraad, legde Christian Zierleyn van D66 uit. "Als de verhouding zeventig-dertig was geweest, was het een stuk eenvoudiger geweest. Maar zo ligt het niet. Het is voor alle fracties een moeilijke afweging."

Gitzwarte toekomst
In de volle kerk zelf stelden de tegenstanders van Amsterdam de meeste vragen. Opvallend was de bijdrage van twee voormalige ambtenaren van de hoofdstad, een periode waarop zij met zo veel weerzin terugkeken dat zij een hartstochtelijk pleidooi voor Gooise Meren hielden.

Andere vragenstellers schetsen een gitzwarte toekomst met erfpacht, massatoerisme en uitgelote scholieren. Fractievoorzitter Boom van WSP protesteerde tegen dat beeld: "Weesp is Weesp, en dat zal altijd zo blijven."

De gemeenteraad neemt volgende week donderdag, opnieuw in de Grote Kerk, een besluit. Mogelijk wordt dan ook besloten een referendum te houden. In dat geval wordt een beslissing over een keuze voor Amsterdam of Gooise Meren genomen zodra de uitslag van de volkspeiling bekend is.

Lees terug: Meerderheid fracties Weesp wil fusie met Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden