'Wees lief voor de stad' is boodschap voor alle Amsterdammers

Corine Elemans ontwierp, met Eberhard van der Laan als inspiratie, een poster met een boodschap aan alle Amsterdammers: Wees lief voor de stad.

Corrie Gerritsma
De poster is er in twee edities: een gedrukte versie en een gekopieerde - gratis - versie. Beeld Corine Elemans
De poster is er in twee edities: een gedrukte versie en een gekopieerde - gratis - versie.Beeld Corine Elemans

Ook bij Corine Elemans (41) bleef de uitspraak van de onlangs overleden burgemeester hangen: 'Zorg goed voor de stad en voor elkaar'. Daar wilde ze iets mee doen, en ook met zijn woorden dat Amsterdam de lieve stad moet blijven die het is.

De tekstschrijver is ook coördinator van de Grafische Werkplaats Amsterdam in de Indische Buurt, waar nog op oude drukpersen en met zetletters wordt gedrukt om het oude ambacht in leven te houden.

"Ik wilde iets maken met zijn uitspraak erop, maar aldoende kwam ik tot iets anders." Elemans combineerde de twee uitspraken van Van der Laan tot 'Wees lief voor de stad en voor elkaar.' Maar terwijl Elemans aan't ontwerpen was, kwam ze eropuit dat de boodschap 'Wees lief voor de stad' eigenlijk alles zegt.

"Als alle Amsterdammers die een keus hebben, door macht of geld, daar eens naar zouden luisteren," zegt Elemans. Ze haalt het voorbeeld aan van een huiseigenaar. "Die zou zijn huis kunnen verkopen aan iemand die het nodig heeft, en niet aan een projectontwikkelaar die er later de hoofdprijs voor gaat vragen. Of de gemeente, die zou kunnen besluiten om de vruchtbare rafelranden van de stad te beschermen."

Gill Sans
Ze hoopt dat Amsterdammers de poster zo veel mogelijk gaan verspreiden en overal gaan ophangen. Tientallen mensen hebben bij de werkplaats in de Molukkenstraat de afgelopen dagen al gratis een poster opgehaald.

De tekst is gedrukt in het lettertype Gill Sans. "Een oude, stevige letter, we hebben hem onlangs als houten zetletter gekregen, dat is best bijzonder."

Elemans gaf de posters eerst gratis weg, maar is ze nu aan't kopiëren. "Die zijn nog steeds gratis, maar de gedrukte poster, in een formaat van 35 bij 50 cm, kost 10 euro. "Het behouden van deze werkplaatst kost veel tijd, inspanning en geld, de opbrengsten gaan dan ook naar de werkplaats."

null Beeld Corine Elemans
Beeld Corine Elemans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden