Plus

Wees gerust, Claire Underwood heeft een plan

De opnames van House of Cards waren vorig jaar twee weken onderweg toen hoofdrolspeler Kevin Spacey in een #MeToo-schandaal verstrikt raakte. Als president Claire Underwood draagt Robin Wright seizoen zes.

'My turn,' zei Claire Underwood (Robin Wright) aan het einde van seizoen vijf Beeld David Giesbrecht/Netflix
'My turn,' zei Claire Underwood (Robin Wright) aan het einde van seizoen vijfBeeld David Giesbrecht/Netflix

Toen een jaar geleden bekend werd dat Kevin Spacey zich dertig jaar eerder aan de destijds 14-jarige acteur Anthony Rapp had vergrepen, trachtte de tweevoudig Oscarwinnaar de schade te beperken door bekend te maken dat hij gay was.

Maar die afleidingsmanoeuvre wekte alleen maar meer verontwaardiging. Netflix en House of Cards-producent Media Rights Capital legden de opnames van de serie stil en gaven de scriptschrijvers de opdracht het zesde seizoen aan te passen door Spacey eruit te schrijven.

Hun geluk was dat Spacey in zijn rol van de amorele president Francis J. Underwood aan het eind van seizoen 5 al aan de kant was geschoven: zijn even gewetenloze vrouw Claire Underwood (Robin Wright) was de nieuwe president van de VS. Aan het eind van seizoen 5 richtte Claire zich tot de kijker met de woorden: "My turn."

Met een vertraging van een half jaar - de vorige seizoenen gingen steevast in het voorjaar in première - is dat zesde en laatste seizoen er nu. Een teaser waarin Claire bij de grafsteen van Francis J. Underwood staat, maakte in september al duidelijk dat het lot van Spacey was bezegeld.

Met Claire Underwood in the Oval Office krijgt House of Cards meteen een nieuwe impuls, al is zij al net zo manipulatief als wijlen haar echtgenoot. Als Claire rouw over haar dode echtgenoot moet veinzen, grijpt ze gerust naar oogdruppels om betraande ogen te suggereren. En net als wijlen haar man richt ze zich veelvuldig direct tot de kijkers om deze deelgenoot te maken van haar duistere plannen.

Incapabele president
Halverwege het zesde seizoen zien we haar ogenschijnlijk depressief op de bank liggen; ze is al drie weken niet in het openbaar verschenen en zowel de pers als haar kabinet vraagt zich af of ze wel in staat is het land te leiden. Een snapshot van een hysterisch huilende Claire lijkt bewijsmateriaal van haar onvermogen, maar Claire stelt de kijker gerust dat ze een plan heeft.

Ze wacht op het juiste moment, terwijl haar ministers voorbereidingen treffen de incapabele president af te zetten met een beroep op het 25ste amendement. Datzelfde lot overkwam de vrouwelijke president Keane in het laatste seizoen van Homeland, maar 'madame president' Underwood is veel gehaaider.

Toch is Claire uit ander hardhout gesneden. Want waar Francis in de allereerste aflevering van House of Cards een hond uit zijn lijden verloste door zijn nek om te draaien, verlost Claire een in het Witte Huis gevangen vogeltje door hem vrij te laten. Ook dan richt ze zich tot de camera om de kijkers ervan te overtuigen dat ze Francis en zijn leugens moeten vergeten.

Seizoen 6 - dat slechts acht afleveringen telt - bevat een flinke kluwen aan verhaallijnen. Naast oude bekenden als fixer Doug Stamper (die zelf een fixer nodig heeft, zo diep zit hij inmiddels in de problemen) en gewetenloze adviseur Jane Davis (de altijd geweldige Patricia Clarkson) worden er interessante nieuwe personages geïntroduceerd.

Zoals het broer en zus-koppel Bill en Annette Shepherd (Greg Kinnear en Diane Lane), die met hun Shepherd Freedom Foundation veel invloed hebben in politiek Washington. Ze hebben vice-president Mark Usher in hun zak, maar niet 'madam president'.

Vinnige steken onder water
Annette blijkt een jeugdvriendin van Claire, en dat we haar desondanks niet eerder in de serie tegenkwamen is een bezwaar dat snel verdwijnt bij het zien van de sterke scènes waarin de twee ijzig glimlachend vinnige steken onder water uitdelen over onder meer de matige bedprestaties van wijlen Francis J. Underwood.

Want Francis mag dan van het toneel zijn verdwenen, hij is nog niet vergeten. Zijn geest waart rond in de serie - soms letterlijk: in de eerste aflevering lijkt er een klopgeest te huizen in zijn oude kamer. Hoe en waar is hij overleden, en wie daar eventueel voor verantwoordelijk is, blijft lang een mysterie. "Dat zouden jullie wel willen weten," zegt Claire tegen de kijkers aan het eind van de eerste aflevering.

"Iemand als Francis sterft niet zomaar." Waarna ze naar de camera haar middelvinger opsteekt, met daaraan de ring van Francis. Met die ring om was Francis begraven, maar hij is weer opgegraven in opdracht van de vileine Shepherds en gedeponeerd in de slaapkamer van het Witte Huis: een macaber gebaar om te laten zien hoe ver hun macht reikt.

Zo blijft in het zesde seizoen, ook zonder Spacey, de schaduw van Francis over Claire en het Witte Huis hangen.

House of Cards: vanaf vrijdag 2/11 te zien op Netflix.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden