'Wees alert op kinderseks en foute souvenirs'

Kinderseks en foute souvenirs. Met de vakantie in aantocht worden toeristen weer extra gewaarschuwd voor jonge prostituees die ze op vakantie kunnen tegenkomen en het meenemen van onder meer ivoren olifantjes, laarzen van slangenleer en zeldzame schelpen. Volgens de lobbyclub Girls Rights Watch en het Wereld Natuur Fonds (WNF) gaan de meesten overigens per ongeluk de fout in.

ANP/Redactie
Onderschepte voorwerpen op luchthaven Schiphol. © anp Beeld
Onderschepte voorwerpen op luchthaven Schiphol. © anp

Een actie van de lobbyclub waarschuwt argeloze jonge vakantiegangers voor kindersekstoerisme. Morgen staat er een knalroze koffer op Schiphol. Daaruit steken de benen van een pop die een minderjarige prostituee moet voorstellen. De club deelt labels uit aan jongeren, waarop staat dat ze niet onwetend de koffer in moeten duiken. Volgens coördinator Marijs van Hoek is er te weinig aandacht voor dit soort gevallen.

Billboards Schiphol
Toeristen laten zich verleiden door een lokaal meisje, dat (meestal gedwongen) achteraf geld vraagt voor verleende diensten. Het gaat volgens Van Hoek om duizenden jonge toeristen uit Nederland.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft sinds enige tijd grote billboards hangen op Schiphol, die toeristen moeten waarschuwen voor foute souvenirs. 'Leuk, dat aangespoelde koraal, maar het mag niet in je koffer zitten. Bij twijfel moet je die vaak dure spullen, zoals leren laarzen, mogelijk uit ivoor gesneden olifantjes of schelpen gewoon niet meenemen', aldus een zegsvrouw. Het WNF inventariseert voorzichtig hoe het staat met de handel in de goederen.

Marechaussee staat op scherp
De Koninklijke Marechaussee heeft dit jaar geen publiekscampagnes, maar houdt het vakantieverkeer samen met de douane scherp in de gaten. De dienst begon vorig jaar een campagne tegen kindersekstoerisme in samenwerking met Meld Misdaad Anoniem, die zijn vruchten afwerpt. Eerder had de marechaussee een campagne om onwetende vakantiegangers te waarschuwen voor het meenemen van imitatiewapens.

De Dienst Regelingen schenkt een verzameling in beslag genomen goederen, waaronder een zebrahuid en tassen van krokodillenleer, aan het nationaal historisch museum Naturalis in Leiden. Dat liet de dienst vandaag weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden