Weerzinwekkend duurzame pompoenen

PlusTheodor Holman

‘En hoe duur zijn deze?”

“U bedoelt deze Carola Schoutenpompoenen? Die zijn inderdaad behoorlijk duur; 13,50 euro per pompoen. Weerzinwekkend duurzaam.”

“Duur, bedoelt u?”

“Nee, duurzaam. Net als deze heerlijke Carola Schoutenmeloenen. Moet je voelen… Lekker hè? Deze sappige knapen gaan weg voor 17 euro het stuk. Zulke lekkere jongens vind je nergens voor deze prijs, alleen hier.”

“Mag ik vragen wie dat kan betalen?”

“Nou zeg, als u in Amsterdam woont, en daar een huis hebt of huurt, dan kunt u wat extra’s wel missen. Voor het milieu.”

“Voor het milieu?”

“En dus voor de mensheid. En voor de boer natuurlijk.”

“Wat is er zo bijzonder aan dit Carola Schoutengeboer?”

“Nou mijnheertje, het is lekker duur, want duurzaam, dus niet goedkoop, en dat is goed voor iedereen want zo leren de mensen dat kapitalisme maar een smerig zootje is.”

“Hoe bedoelt u?”

“Nou, door onderlinge concurrentie is alles te goedkoop geworden. Dat moeten we natuur­lijk niet hebben.”

“Nee, inderdaad. Te goedkoop. Alles waar te voor staat, is niet goed, zei mijn moeder, behalve tehuis en tevreden. Te goedkoop is dus niet goed, begrijp ik, hoewel ik dan wel tevreden ben, want dan kan iedereen het betalen. Iedereen heeft toch recht op voedsel.”

“Begrijpt u het nou echt niet? Wie kan deze prijzen niet betalen?”

“Nou, de arme mensen.”

“Juist, mijnheer Holman. En wie zijn straks de arme mensen?”

“Ik weet het niet. Wij allemaal?”

“Nee, natuurlijk niet. Dat zijn de buitenlanders, de vluchtelingen. Hebt u hem door? Zo’n vluchtjongen of -meisje kan die Carola Schoutenprijzen niet betalen. Die is hier gekomen omdat er in zijn eigen land niks is. Zo’n sloeber komt met zijn bootje hier en ziet opeens bij de groenteman staan: Carola Schoutenperen, 27 euro de kilo. Die keert meteen om en peert hem, begrijpt u?”

“Het is dus eigenlijk bedoeld om vluchtelingen weg te krijgen?”

“Ja, ook. En om het kapitalisme tegen te gaan. Dat wil GroenLinks. Kijk, de enige redding voor vluchtelingen is het kapitalisme. Zelf ondernemen. Maar hoe moeten die ooit een kapitaal opbouwen als ze een tientje per appeltje moeten betalen en ze zelf op het minimum zitten? Zo snijdt het mes aan twee kanten. Kapitalisme kapot, vluchtelingen weg.”

“Alleen de rijken kunnen het betalen.”

”Ja, dus links! Dus GroenLinks. Snapt u het nou?”

Theodor Holman(1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden