PlusAchtergrond

Weert IJburger vluchteling wel?

Na protesten uit de buurt stelt de raad de huisvesting van statushouders op IJburg uit. Krijgen mondige IJburgers meer voor elkaar dan bewoners uit Nieuw-West?

null Beeld anp
Beeld anp

Achmed Baâdoud, voorzitter van Nieuw-West, is woedend. "De houding van de gemeenteraad is schandalig." Hij doelt op het besluit een rem te zetten op de huisvesting van statushouders - vluchtelingen die hier mogen blijven - in de Daguerrestraat op IJburg. Daar zouden 320 woonunits verrijzen, de helft voor studenten, de andere helft voor erkende vluchtelingen.

De gemeenteraad besloot maandagavond de plek op IJburg opnieuw ter discussie te stellen in de raadscommissie Wonen, begin juli.

'Meten met twee maten'
Op drie andere geselecteerde plekken in de stad gaat de bouw van woningen voor statushouders wel door, onder andere op Riekerhaven in Nieuw-West. Ook de drie azc's staan niet ter discussie, waaronder die in Nieuw-West.

"We zijn één stad en we moeten de opvang van vluchtelingen verdelen," aldus Baâdoud. "De raad meet met twee maten."

De fracties reageerden op protesten en een petitie van IJburgers, die aangeven dat 320 woonunits niet passen op deze locatie, zonder voorzieningen of buitenruimte en dicht op de buren. Op de plek waar het bouwwerk moet komen, ligt nu een speelveld, een initiatief van de buurt.
Nimby-gedrag (not in my backyard, niet in mijn achtertuin)? Geenszins, zeiden de bewoners die inspraken bij de raad. "We willen best vluchtelingen in de buurt, maar dan wel aan de hand van een plan en met oog voor de menselijke maat," aldus een inspreekster. "Laten we het samen doen en in één keer goed," zei een ander.

Van goede inspraak vooraf was geen sprake, stellen de bewoners. Ze mochten alleen een voorlichtingsbijeenkomst bijwonen. "Daarom voelen wij ons gedwongen een petitie te ondertekenen tegen vluchtelingen. Daar schamen wij ons voor."

De raad toonde zich gevoelig en stemde voor uitstel. "Wij hebben bezwaar tegen de procedure en tegen 320 mensen op deze locatie," aldus Daniël van der Ree van de VVD.

Storen
Baâdoud stoort zich eraan dat raadsleden wel luisteren naar protesten uit IJburg, maar niet naar die uit Nieuw-West. Want ook op een bijeenkomst over het azc in dit stadsdeel waren kritische geluiden te horen. "Maar toen heb ik geen één raadslid gezien."

Achmed Baâdoud, voorzitter van stadsdeel Nieuw-West, is woedend Beeld anp
Achmed Baâdoud, voorzitter van stadsdeel Nieuw-West, is woedendBeeld anp

IJburgers, zo stelt Baâdoud, zijn nu eenmaal mondiger en vinden dus sneller gehoor bij de raad. Van der Ree ontkent dit. "Ik word als raadslid dagelijks benaderd, uit alle delen van de stad. Ook uit Nieuw-West."
Een meerderheid van VVD, GroenLinks en D66 is nog altijd voor opvang van statushouders op IJburg, zij het op een andere plek. "Voor ons staat als een paal boven water: op IJburg komen statushouders," zegt Jorrit Nuijens van GroenLinks. "Maar niet op deze manier. Als we dit doordrukken, ondermijnen we het draagvlak en krijgen statushouders geen goede start."

Wethouder Laurens Ivens (Wonen) gaat met de IJburgers in gesprek. Hij geeft aan dat de locatie in de Daguerrestraat snel bebouwd kan worden. Op alle overige kavels op IJburg liggen al claims of de kavels zijn niet geschikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden