Weer veel roofvogelnesten Friesland vernield

In de provincie Friesland zijn dit jaar al 43 gevallen van zogenoemde roofvogelvervolging bij de politie gemeld. In 21 gevallen zijn buizerds doodgegaan door het eten van vergiftigd aas, in andere gevallen zijn nesten kapotgeprikt, uit bomen gehaald of beschoten. Dat meldde de politie vandaag.

Een Buizerd. Beeld ANP

In Friesland worden elk jaar veel roofvogelnesten vernield of beschoten, vooral van buizerds, kiekendieven, torenvalken en haviken. In 2011 kwam de teller uit op ruim 100.

De politie is nu van plan om met ingang van volgend jaar verscherpt toezicht te houden rond plaatsen waar veel roofvogels nestelen, onder meer met cameratoezicht.
Volgens de Friese Milieu Federatie moeten de daders worden gezocht 'in kringen die zeggen weidevogels te willen beschermen'.

De 43 nesten dit jaar en de ruim 100 van vorig jaar zijn slechts een topje van de ijsberg, zo vrezen natuurbeschermingsorganisaties. De werkelijke cijfers liggen een stuk hoger, omdat lang niet alle vernielde nesten worden gevonden en de kans gedode vogels te vinden erg klein is.

Vergiftigd aas
De afgelopen week waren vooral buizerds rond Joure het doelwit, zo meldt de politie. In één geval haalden agenten een dood vrouwtje uit een nest dat vermoedelijk al enkele weken geleden dood is gegaan na het eten van vergiftigd aas. Bovenop haar lag nog een veldmuis die door het mannetje was aangevoerd terwijl ze al dood was.

Waarschijnlijk heeft het mannetje ook het fatale aas aan het broedende vrouwtje gevoerd. 'Ondanks dat het vrouwtje al een paar weken geleden is overleden en de eieren leeg op de grond lagen, is het mannetje nog steeds in de buurt en alarmeert hij bij onraad', aldus de politie.

Ook op andere plekken rondom Joure zijn buizerdnesten vernield, onder meer door er met lange stokken in te prikken. In één geval werd een nestboom omgezaagd of werden met een ladder de jongen uit een nest gehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden