Update

Weer topambtenaar in het college

Hans Gerson maandagavond in het stadhuis met politiek leider en medewethouder Lodewijk Asscher en PvdA-fractievoorzitter Manon van der Garde. Foto Amaury Miller

AMSTERDAM - Dat de Amsterdamse PvdA weer een topambtenaar als wethouder naar voren schuift, duidt op een ongezonde verwevenheid tussen de partij en het ambtenarenapparaat.
Dit zeggen partijen in de gemeenteraad in reactie op de voordracht van Hans Gerson als wethouder voor de Noord/Zuidlijn. Gerson is directeur van het Gemeentelijk Havenbedrijf.

Ook collegepartij GroenLinks is kritisch. ''De wortels van de macht lopen allemaal naar de PvdA. Het is niet goed voor de democratie dat een topambtenaar de nieuwe wethouder wordt,'' zei Judith Sargentini maandag in een door de VVD georganiseerd debat. Sargentini was tot deze maand GroenLinks-fractieleider en is lijsttrekker bij de Europese verkiezingen. Ze toonde begrip voor 'de hekel' aan de PvdA bij andere partijen.

VVD-leider Eric van der Burg ziet 'bovenmatig veel' PvdA'ers in de ambtelijke top en andere instellingen. ''We hebben ex-topambtenaar Freek Ossel als wethouder. Ahmed Aboutaleb ging hem voor en Carolien Gehrels was via Berenschot bij de gemeente gedetacheerd.''

Volgens D66-fractievoorzitter Ivar Manuel onderstreept Gersons voordracht dat 'het hele ambtenarenapparaat zich richt naar de partij die altijd aan de macht is: de PvdA'.

Remine Alberts (SP) vraagt zich af of Gerson wel geschikt is voor de politiek gevoelige Noord/Zuidlijn. ''Hij is tot in z'n haarvaten ambtenaar.'' Ze wijst ook op de hoge declaraties van Gerson als havendirecteur. In die functie reist hij veel.

Ivar Manuel zei maandagavond tot verbazing van de aanwezigen bij het VVD-debat op de vraag of Gerson onomstreden is: ''Ik heb me door een ex-havenwethouder laten vertellen dat als je bij de haven werkt, je veel naar bordelen gaat.'' In een toelichting zegt Manuel te hebben gehoord dat het gebruikelijk is dat buitenlandse delegaties desgewenst worden meegenomen naar bordelen. ''De Amsterdamse havenbaronnen wachten dan aan de bar.''

Sargentini verwacht dat Gerson (62) na de raadsverkiezingen van 2010 opstapt. Dat hij niet langer door zou willen gaan, zou de reden zijn hem voor te dragen. ''De andere PvdA-wethouders willen langer blijven. Die zitten niet te wachten op iemand met dezelfde ambitie.'' (BAS SOETENHORST)

Bron foto: Amaury Miller, website: www.amaurymiller.nl

17 maart: een rondleiding aan burgermeester Cohen en de wethouders vlakbij de Johan van Hasseltweg in Amsterdam-Noord. Foto Ruud van Zwet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden