Weer tekorten bij sociale werkplaats Pantar

De sociale werkplaatsen van Pantar koersen dit jaar en volgend jaar opnieuw af op een miljoenentekort. Maar ook daarna is Pantar niet levensvatbaar zonder extra steun van de gemeente, waarschuwt wethouder Arjan Vliegenthart (Werk).

Bart van Zoelen
Arjan Vliegenthart geeft nu al een 'winstwaarschuwing' af Beeld ANP
Arjan Vliegenthart geeft nu al een 'winstwaarschuwing' afBeeld ANP

Bij de stichting die 3500 Amsterdammers met een arbeidshandicap aan werk helpt, komt de bodem van de kas snel in zicht. Dat schrijft Lodewijk de Waal, voorzitter van de raad van beheer van Pantar, in een noodkreet aan Vliegent­hart.

Om 'acute betalingsproblemen' te voorkomen vraagt De Waal de gemeente om een overbruggingskrediet van maximaal zeven miljoen euro. Daar komt bij dat de vermogenspositie van Pantar nijpend wordt. Voor dit jaar stevent Pantar af op een verlies van 2,3 miljoen euro, terwijl het vermogen nog maar twee ton bedraagt.

De gemeente moet Pantar de winter door helpen, schrijft De Waal. En dat terwijl de gemeente de voorbije jaren al miljoenentekorten aanvulde. In 2014 stak de stad acht miljoen in een reorganisatie, waarmee Pantar de periode zou overbruggen tot en met 2017, als de gemeente zich buigt over de toekomst van Pantar. Nu blijkt dat er toch weer geld bij moet, omdat Pantar anders 2017 niet eens overleeft.

Uitdagender werk
Bij de reorganisatie was afgesproken dat een groter deel van de arbeidsgehandicapten buiten de sociale werkplaatsen aan de slag gaat - gedetacheerd bij bedrijven of voor Pantar zelf, zoals in de groenvoorziening, de catering, de schoonmaak of parkeerbeheer.

Daarbuiten kunnen ze werk doen dat uitdagender is, meer doorstroming geeft naar gewoon werk én meer oplevert voor Pantar.

Dat was het antwoord op het uitsterfbeleid voor sociale werkplaatsen dat de rijksoverheid in 2015 inzette. Voor wie toen via de Wet sociale werkvoorziening bij Pantar werkte, blijft de rijksoverheid geld overmaken, zij het veel minder.

Maar intussen komen er elk jaar nieuwe arbeidsgehandicapten bij. Die zou Pantar met loonkostensubsidies aan werk gaan helpen.

Bezuinigd
Die nieuwe instroom, zo was de verwachting, zou de omzet van Pantar opstuwen. Maar dat is onjuist gebleken, schrijft De Waal. Ook is de belofte van de gemeente om zestien miljoen euro per jaar te besteden bij Pantar niet waargemaakt.

Zelf heeft Pantar dat niet kunnen opvangen. Er is straf bezuinigd, ook na de reorganisatie die vijftig begeleiders hun baan kostte. Pantar stopte met de verlieslijdende GoGo, het personenvervoer met elektrische autootjes in Nieuw-West. In allerijl zijn twee panden in de verkoop gegooid.

Schaduw
De tegenvallers die De Waal opsomt werpen hun schaduw vooruit naar de beslissingen die de gemeente volgend jaar neemt over hoe het verder moet met Pantar. Nu al geeft wethouder Vliegenthart een 'winstwaarschuwing' af. In geen van de toekomstscenario's is volgens hem een sluitende begroting mogelijk zonder structurele steun van de gemeente.

Dat wordt nog eens extra bemoeilijkt doordat het geld dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) overmaakt voor de sociale werkbedrijven sneller terugloopt dan het aantal WSW'ers, als gevolg van veel te optimistische prognoses. Die tekorten vult de gemeente al aan, volgens een oude afspraak.

Ook het nieuwe tekort over dit jaar wil Vliegenthart opvangen binnen zijn begroting. Maar hij wil ook met de gemeenteraad in gesprek over de toekomst van de sociale werkvoorziening, eentje die beter aansluit op dagbesteding en de re-integratie van langdurig werklozen. "Hoeveel is een toekomstbestendig SW-bedrijf Amsterdam waard? Ik help Pantar graag de winter door, als ik maar weet wat voor een winter."

En of Pantar blijft bestaan? Alle mogelijkheden liggen nog open, zelfs dat de gemeente het zelf gaat regelen. "Pantar is me dierbaar, maar niet heilig," zegt Vliegenthart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden