Weer spoedoverleg over sluiting scholen

Het kabinet en het RIVM gaan zondag in gesprek met medisch specialisten over de oproep van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) om ‘het zekere voor het onzekere’ te nemen en alle scholen te sluiten. 

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg overlegt morgen met medisch specialisten over het advies van één artsenfederatie om de scholen voor de zekerheid te sluiten.Beeld ANP/Sem van der Wal

Ook spreken onderwijsorganisaties zondagmiddag op het ministerie van Onderwijs weer met de onderwijsministers. Voor een spoedzitting van de Tweede Kamer, waar Forum voor Democratie om had verzocht, is geen steun.

Het kabinet stelt op basis van gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat jongeren tot 20 jaar nauwelijks geraakt lijken te worden door het virus en ook maar een zeer beperkte rol te spelen bij de verspreiding. Daarom zou het sluiten van scholen volgens medisch experts niet nodig zijn. Desondanks neemt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg de oproep van FMS serieus. Het overleg is erop gericht de ‘standpunten nader tot elkaar te brengen’, zo stelt het persbericht.

Openbare leven

Het kabinet wijst erop dat het zekere voor het onzekere nemen ook betekent dat het openbare leven stil komt te liggen. “En als de kinderen thuis zouden blijven, heeft dat een enorme weerslag op tal van vitale sectoren, waaronder de zorg.”

Bij het spoedberaad op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat om 14:00 uur begint, schuiven ook de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen aan.

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet kondigde vanavond aan dat hij samen met PVV, 50Plus, Denk en Kamerlid Van Kooten-Arissen verzoekt om een spoedzitting van de Tweede Kamer om zondag nog te debatteren over een ‘het per direct sluiten van de scholen’. Tot ongenoegen van Baudet laat de woordvoerder van Kamervoorzitter Khadija Arib weten dat daar niet voldoende steun voor is. 

Oppositieleiders als Jesse Klaver (GroenLinks) en Lodewijk Asscher (PvdA) pleitten vanavond via Twitter ook voor schoolsluiting, maar zij willen eerst het kabinetsberaad van zondag afwachten.

Zieke docenten

Ook vrijdagavond werd er op het ministerie van Onderwijs al overleg gevoerd over de scholen, die steeds vaker te maken hebben met zieke docenten en leerlingen. Ingewijden stellen dat de sectorraden van basis- en voortgezet onderwijs voorafgaand aan het overleg ook wilden dat alle scholen dicht zouden gaan. Na een telefonisch overleg met RIVM-directeur Jaap van Dissel vonden zij dat niet meer nodig. 

Wel mogen individuele scholen besluiten om de deuren te sluiten als dat niet anders kan en wordt er gekeken naar alternatieven voor klassikaal onderwijs, zoals afstandsonderwijs of onlinelessen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden