Plus

Weer signaal gerechtshof bij zaak 'JayJay': stop het moorden

Ook in de liquidatiezaak tegen rapper Jason 'DjagaDjaga' L. (26) verhoogt het Amsterdamse gerechtshof de straf, van 14 naar 18 jaar. Wéér toont het hof zich in grote zaken opmerkelijk strenger dan de rechtbank.

JayJay in 2008. Beeld 101Barz
JayJay in 2008.Beeld 101Barz

Het patroon begint door te dringen tot sleutelspelers in de Amsterdamse (en Utrechtse) onderwereld en tot de advocaten die voor ze optreden in zaken over liquidaties of voorbereidingen daartoe.

De vraag die steeds actueler wordt: moeten veroordeelden nog wel het risico nemen bij het Amsterdamse gerechtshof in hoger beroep op te komen tegen straffen van de rechtbank?

Nu is het weer rapper Jason 'DjagaDjaga' of 'JayJay' L. uit Zuidoost die een extra forse 'douw' krijgt van de raadsheren aan het IJdok.

Vipgedeelte van Club Air
De rechtbank had hem in november 2017 tot zijn schrik 14 jaar cel opgelegd voor medeplichtigheid aan de liquidatie van crimineel Abderrahim 'Appie' Belhadj op de galerij van Bijlmerflat Kikkenstein op 9 mei 2016.

De criminele rapper was het slachtoffer met vrienden die nacht tegengekomen in het vipgedeelte van Club Air in de binnenstad. Belhadj sloeg daar nog een arm om hem heen.

Cruciale rol
Later die nacht lokte Jason L. hem volgens de rechters 'op slinkse wijze' en 'koelbloedig' naar Kikkenstein. Daar zou hij met 'drie wijven' zitten te wachten om 'te neuken', had L. beloofd in een spervuur van liefst 95 appjes, die Belhadj met 124 berichtjes had beantwoord. Toen Belhadj aankwam, was L. helemaal niet in de buurt, maar wel een schutter die Belhadj met kogels in hoofd en romp vermoordde.

Waar L. vol vertrouwen was in zijn hoger beroep, legt het gerechtshof hem nu niet 14 maar 18 jaar op, nog bijna drie jaar meer dan het Openbaar Ministerie had geëist. Het hof ziet 'een cruciale en coördinerende rol' voor L. in de onderwereldmoord. Die nam ook nog eens het risico dat onschuldige onschuldigen werden geraakt.

Het hof vindt L. 'zeer hardleers'. Hij was als tiener al veroordeeld voor poging tot moord, na een wildwestschietpartij in de Bijlmer, en kreeg straffen voor een diefstal met geweld en witwassen.

26Koper
Ruim een week geleden legde hetzelfde Amsterdamse hof straffen van 13 tot 14,5 jaar op aan de vijf hoofdverdachten uit een Utrechtse moordbrigade die een reeks liquidaties had voorbereid in Amsterdam en de regio Utrecht.

In die grote zaak onder codenaam 26Koper had de rechtbank zich in 2016 beperkt tot straffen van 8 jaar omdat onvoldoende was vast te stellen wat voor misdrijf de verdachten hadden willen plegen. Het hof zag in een principieel en belangrijk arrest wél voldoende bewijs voor de moordplannen.

In mei vorig jaar had ook de Amsterdamse twintiger Youssef O. zijn neus al gestoten in hoger beroep. De rechtbank had hem 12 jaar opgelegd voor het beramen van twee liquidatiepogingen - in Amsterdam en Almere (in 2015 en 2014).

In plaats van vrijspraak of strafvermindering gaf het hof hem met 15 jaar de volle laag. Zijn advocaten spraken van 'een klap' in plaats van het 'begrip' waarop hij had gehoopt omdat hij openheid van zaken had gegeven.

Benaouf A.
De harde lijn was al ingezet in het arrest waarin het hof medio 2016 onderwereldkopstuk Benaouf A. twaalf jaar cel gaf voor het aansturen van een liquidatie in Antwerpen in 2012, waar de rechtbank 10 jaar redelijk had gevonden.
De onmiskenbare boodschap die het gerechtshof herhaalt: het moorden moet stoppen.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden