Wéér scooterrijder onderuit op gevaarlijke richel Marnixstraat

Afgelopen nacht is er een scooterrijder (41) onderuitgegaan op de Marnixstraat in West. Na enkele zware ongevallen, wordt het fietspad vanaf woensdag opgehoogd.

Na het ongeval in december, toen een scooterrijder overleed nadat hij op de richel op de Marnixstraat ten val was gekomen en werd geraakt door een bus, adviseerde werkgroep Black Spots een aantal maatregelen, waaronder verwijdering of afvlakking van de opstaande rand tussen fietspad en trambaan.

Pas maanden en enkele zware ongevallen later, wordt het fietspad vanaf woensdag opgehoogd. Te laat voor de scooterrijder (41) die vanochtend om kwart over drie crashte en een beenbreuk opliep. Het begin van zijn val is te zien in het filmpje hierboven. Zijn bloed wordt onderzocht op alcoholinname.

Eén van de twee witte strepen op de straat is vanmorgen zwart geschilderd, opmerkelijk genoeg om dezelfde reden waarom de streep eerder werd getrokken: om het hoogteverschil te accentueren.

De gemeente lijkt te handelen onder druk van publiciteit, aangewakkerd door Michiel Eijsbouts, bewoner van de Marnixstraat die een camera op 'het stoepje des doods' zette. Op AT5 verscheen een zwaargewonde 'richelslachtoffer' die vanuit zijn ziekenhuisbed aankondigde schade te claimen.

Victorie
Eergisteren plaatste de gemeente waarschuwingsbordjes, verving kapotte verlichting en verwijderde reclameborden die fietsers noopten tot uitwijken. De gemeente meldt dat de aanpassing van het fietspad een zaak van het stadsdeel is, niet van de wethouder Litjens.

Eijsbouts noemt het een victorie. 'Fijn dat de situatie wordt verbeterd, al zouden minder mensen in het ziekenhuis zijn beland als dit meteen was gebeurd.'

Verrassing
Volgens Berry den Brinker, verkeersdeskundige en bewegingswetenschapper aan de VU, kan het richelgevaar geen verrassing zijn. Hij bood in 2012 de gemeente een brochure aan met tips om 'enkelvoudige fietsongevallen' te voorkomen en wees op het gevaar van 'een verhoogde rand' tussen rijbaan en fietspad. 'Dit is precies wat misging op de Marnixstraat.'

GroenLinks heeft raadsvragen gesteld en vreest vergelijkbare situaties bij Kleine Gartmanplantsoen, Raadhuisstraat en Rozengracht. Eijsbouts stopt met filmen, ook omdat steeds vaker mensen op straat dansjes maakten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden