Update

Weer schietpartij bij juwelier in Jan Eef

De Iraakse juwelier die in 2012 de zaak overnam van de doodgeschoten Fred Hund, werd zaterdagmiddag op zijn beurt overvallen.

De politie bij de juwelier die zaterdagmiddag werd overvallen Beeld Het Parool
De politie bij de juwelier die zaterdagmiddag werd overvallenBeeld Het Parool

Bij de overval op juwelierszaak Jan Eef in de Jan Evertsenstraat werd zaterdagmiddag omstreeks drie uur geschoten. Niemand werd geraakt, de juwelier raakte wel gewond. Eerste leek het of hij was geslagen, maar vanmorgen werd gemeld dat hij lichtgewond raakte door een val.

De politie heeft camerabeelden van de overval, die waarschijnlijk deze week worden vertoond. Ook roept de politie getuigen op die mogelijk opnamen hebben gemaakt. De twee overvallers, gekleed in het zwart met capuchons en gezichtsbedekking, verdwenen met buit in een grote witte tas op een zwart-witte scooter.

In 2010 kwam bij een gewapende overval op hetzelfde pand juwelier Fred Hund om het leven. Sinds april 2012 staat de juwelierswinkel op naam van de vennootschap onder firma JanEEF. De twee vennoten zijn twee Irakezen die op hetzelfde adres in Almere wonen.

De overval gebeurde op het drukste moment van de dag, toen de stoepen van de Jan Evertsenstraat vol waren met mensen, tegenover Albert Heijn. Het terras van café Radijs op de hoek was vol bezet. Rond drie uur 's middags arriveerden de overvallers op een scooter. Eén van hen ging naar binnen, de ander wachtte buiten. Verkoper T. Demir van Damla Mode merkte dat er iets aan de hand was toen een echtpaar in paniek zijn zaak binnen rende en zich in het pashokje verschool. 'Bel 112! riepen ze.'

Demir rende naar buiten. 'Je wilt elkaar te hulp schieten.' Hij trof daar buurman Jan aan, de eigenaar van de matrassenwinkel naast de juwelier, die een stoel tussen de geparkeerde auto's had gezet om van de zon te genieten. Toen de jongens op de scooter arriveerden, probeerde hij in te grijpen en werd hij onder vuur genomen. Volgens Demir werd gericht geschoten, maar misschien waren het 'losse flodders'. De eigenaar van de matrassenwinkel vertelde aan AT5 dat hij in een laatste poging nog zijn stoel naar de wegrijdende scooter had gegooid, maar 'helaas' gemist had. Bij de volgende klopjacht werd een helikopter ingezet die anderhalf uur na de overval nog boven de buurt cirkelde.

Lonneke Oosterop van Radijs, op de hoek van de Admiralengracht en de Jan Evertsenstraat, hoorde de schoten. Direct daarna was het halve terras in paniek leeggestroomd en renden mensen van de straat het café binnen. Ze zag zelf een man met een bivakmuts op de stoep, die met een wapen stond te zwaaien.

Een paar uur voor de overval werd een Primera op de Bos en Lommerweg overvallen door twee gewapende mannen op een scooter, die er zonder buit vandoor gingen. De politie spreekt van 'getinte' mannen en onderzoekt of het om dezelfde overvallers gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden