Weer resistente bacterie in Maasstad Ziekenhuis

Bij twaalf patiënten van het Maasstad Ziekenhuis is de multi-resistente VRE-bacterie aangetroffen. Dat meldde het ziekenhuis vandaag. Ruim 450 oud-patiënten zijn inmiddels opgeroepen om uit te zoeken of zij ook besmet zijn met de bacterie.

De hoofdingang van het Maasstad Ziekenhuis Beeld ANP
De hoofdingang van het Maasstad ZiekenhuisBeeld ANP

Als dat zo is, moeten er maatregelen worden genomen als ze opnieuw worden opgenomen in een ziekenhuis of een andere zorginstelling, zodat een verdere verspreiding kan worden vermeden.

De VRE-bacterie kan schadelijk zijn voor mensen met een verstoorde afweer of met een ernstige ziekte. Bij gezonde mensen kan de bacterie geen kwaad.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer wees minister Edith Schippers (Volksgezondheid) erop dat de VRE-bacterie in meerdere ziekenhuizen is aangetroffen, zoals het Slingelandziekenhuis in Doetinchem. Volgende week is er bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een beraad van deskundigen over de bacterie.

De Kamer besprak donderdag de uitbraak vorig jaar van de Klebsiellabacterie in het Maasstad Ziekenhuis. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en een onderzoekscommissie hebben hard geoordeeld over het functioneren van de leiding van het ziekenhuis. Binnenkort start een tuchtzaak tegen drie betrokken microbiologen. Ook het Openbaar Ministerie kijkt nog naar de gebeurtenissen. Als gevolg van de uitbraak zijn hoogstwaarschijnlijk drie patiënten overleden.

Schippers zei donderdag dat de zaak haar zeer heeft getroffen. Inmiddels is de situatie bij het ziekenhuis verbeterd, maar is er nog werk aan de winkel.

In de Kamer is grote onvrede over de hoge beloningen die bestuurders van het ziekenhuis ontvingen, maar Schippers gaf aan dat ze geen bevoegdheden heeft om daartegen op te treden. Ze sprak geen oordeel uit over de nieuwe functie die oud-topman van het ziekenhuis Paul Smits inmiddels in Friesland heeft gekregen. Ook aan zijn ontslagvergoeding bij het Maasstad Ziekenhuis kan Schippers juridisch nog niets doen, hoewel een deel van de Kamer graag zou zien dat hij die ruim 2 ton zou terugstorten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden