Weer raketten op Noord-Israël

Op de achttiende dag sinds het begin van de operaties op 27 december werd er volgens ooggetuigen vanmorgen vooral gevochten in de zuidelijke buitenwijk van Gaza-Stad, Tel Hawwa. Foto EPA/Pavel Wolberg Beeld
Op de achttiende dag sinds het begin van de operaties op 27 december werd er volgens ooggetuigen vanmorgen vooral gevochten in de zuidelijke buitenwijk van Gaza-Stad, Tel Hawwa. Foto EPA/Pavel Wolberg

JERUZALEM - Israëlische strijdkrachten in het noorden hebben vanmorgen een korte artilleriebeschieting uitgevoerd op doelen in het zuiden van Libanon, nadat van Libanees grondgebied drie raketten waren afgevuurd op de stad Kiryat Shemona.

De raketten kwamen in open terrein terecht en veroorzaakten geen schade. De bewoners van de stad waren tevoren gewaarschuwd schuilkelders op te zoeken.

Het was de tweede maal in een week dat vanaf Libanees grondgebied raketten werden op Israël werden afgevuurd. De grootste islamitische strijdgroep in Zuid-Libanon, de Hezbollah, heeft ontkend iets te maken te hebben met de eerste raketbeschieting.

In Gaza heeft Israël heeft 'de meeste maar waarschijnlijk nog niet alle doelen' bereikt bij de militaire operaties tot dusverre. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie, Ehoed Barak, gisteren gezegd.

Op de achttiende dag sinds het begin van de operaties op 27 december werd er volgens ooggetuigen vanmorgen vooral gevochten in de zuidelijke buitenwijk van Gaza-Stad, Tel Hawwa. Verder bleven de Israëlische strijdkrachten doelen in de hele Gazastrook bestoken.

De luchtmacht bombardeerde onder meer een begraafplaats, plekken vanwaar raketten op Zuid-Israel worden gelanceerd, vermoede wapenarsenalen en de smokkeltunnels tussen Gaza en Egypte.

Volgens Palestijnse opgave hebben de gevechten tot dusverre het leven gekost aan 940 mensen. Het aantal burgerslachtoffers zou de helft daarvan bedragen, grotendeels vrouwen en kinderen.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, kwam vanmorgen in Egypte aan, waar hij vanmiddag een gesprek heeft met de Egyptische president, Hosni Moebarak. Egypte leidt de pogingen om een wapenstilstand te bewerkstelligen.

Ban Ki-moon zal een week in het Midden-Oosten blijven. Hij zal evenwel Gaza niet bezoeken en ook geen rechtstreeks contact hebben met vertegenwoordigers van Hamas.

Inmiddels wordt er in de Israëlische media druk over gespeculeerd dat er geen bestand zal worden gesloten voordat in Washington volgende week dinsdag Barack Obama zal zijn ingezworen als president. Hamas zou er op rekenen dat onder de nieuwe Amerikaanse regering een voor de Palestijnen gunstiger diplomatiek klimaat onstaat.

Voordat Ban Ki-moon uit New York vertrok, overhandigde de Israelische vertegenwoordiger bij de VN hem een memorandum waarin Hamas ervan wordt beschuldigd 'moedwillig het leven van burgers in Gaza in gevaar te brengen'.

Hamas zou onder meer een commandopost hebben ingericht onder het Shifaziekenhuis in Gaza-Stad, het grootste in de regio. Ook zouden Hamasstrijders woningen van burgers gebruiken om van daaruit de Israëlische strijdkrachten te bestoken, de burgers in gijzeling houdend. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden