Weer problemen door storm

DEN HAAG - Het stormachtig weer van afgelopen weekeinde, met aan de kust nog windkracht negen, heeft opnieuw tot problemen geleid.De bewoners van ongeveer honderd woningen in Velserbroek moesten zondagochtend hun huis verlaten vanwege een windhoos. De windvlaag hield tussen zes en zeven uur huis en leidde tot veel materiÎle schade. Niemand raakte gewond. De gemeente Velsen ving de getroffen bewoners op in een sporthal.

Hagelbuien en de daardoor veroorzaakte lokale gladheid leidden diezelfde ochtend tot 32 ongelukken op de snelwegen. Bij zes incidenten raakten inzittenden lichtgewond. De problemen deden zich vroeg in de ochtend voor bij Haarlem. De uren daarna kreeg de politie het extra druk in achtereenvolgens de regio Utrecht, Drenthe en de omgeving van Breda.

De waterpolitie moest zaterdagochtend op het IJsselmeer een binnenschipper en zijn gezin in veiligheid brengen nadat zijn schip water maakte en de motor kapot was geraakt. De man kreeg een proces-verbaal wegens slecht zeemanschap. Dat overkwam later op de dag ook de schipper van een tanker. Zijn vaartuig maakte eveneens water.

Meisje waait onder vrachtwagen

Een 74-jarige man uit het Zuid-Hollandse Westmaas raakte zaterdagochtend gewond toen hij het dak van zijn schuurtje wilde repareren. De trap waarop hij stond, gleed weg. De man brak zijn been. Een 46-jarige man uit Nieuw-Lekkerland, eveneens Zuid-Holland, was vrijdagochtend hetzelfde overkomen. Hij is met rugletsel in het ziekenhuis opgenomen.

Een meisje van drie werd vrijdagochtend in Alblasserdam met haar fiets tegen een vuilniswagen geblazen. Ze kwam onder een wiel van de wagen terecht. Ze heeft een been en een hand gebroken.

Een boom van vijftien meter hoog dreigde zaterdagmiddag tussen Hilversum en Baarn op het spoor te vallen. Om dat te voorkomen werd hij omgezaagd. Dat betekende wel dat treinen een tijdlang stapvoets moesten rijden. Het treinverkeer kwam even tot stilstand toen de gevelde boom moest worden afgevoerd.

Schade nog onbekend

Op zondagochtend was sprake van een blikseminslag bij Leeuwarden. Treinen van en naar de Friese hoofdstad reden een tijdlang met vertraging.

De brandweer in de vier grote steden had het drukker dan normaal vanwege enkele tientallen meldingen over rondvliegende dakpannen, omgewaaide bomen en wateroverlast.

Tot hoeveel schade de 'weekendstorm' heeft geleid, is niet duidelijk. ''De telefoons staan al vanaf donderdag voortdurend roodgloeiend", zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. ''Wat nou precies welke dag is gebeurd is niet goed vast te stellen: veel mensen hebben de schade van donderdag pas in het weekeinde ontdekt en dakpannen die net zijn blijven liggen en bomen die net bleven staan, zijn nu alsnog van het dak gewaaid of omgeknakt.''

De woordvoerder verwacht dat de verzekeraars het nog deze hele week druk hebben met het verzamelen van schademeldingen.

De wind is inmiddels gaan liggen, maar het KNMI waarschuwt vandaag en morgen voor gladheid door bevriezing en winterse buien.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden