Plus

Weer opvang regelen door staking: 'Hoop dat dit de laatste keer is'

Dinsdag zijn de meeste basisscholen in het land weer dicht. Niet vanwege de sneeuwval, maar door een nieuwe staking van de leerkrachten. 'Ik hoop wel dat dit de laatste keer is.'

Jiske van Haga
'De leraren zijn ondergewaardeerd en ik hoop dat deze actie iets voor hen oplevert' Beeld Carly Wollaert
'De leraren zijn ondergewaardeerd en ik hoop dat deze actie iets voor hen oplevert'Beeld Carly Wollaert

Voor de derde keer legden de leerkrachten hun werk neer. Ze eisen meer salaris en een lagere werkdruk. Eerder waren er acties op 27 juni, toen leraren hun werk een uurtje neerlegden, en op 5 oktober, toen ze ook de hele dag staakten.

Sindsdien heeft het kabinet 700 miljoen beschikbaar gesteld; 430 miljoen om de werkdruk te verlagen en 270 miljoen voor de salarissen. Maar volgens de organisatie, PO in Actie, is er 1,4 miljard nodig om de salarissen in het primair onderwijs gelijk te trekken met het voortgezet onderwijs en de werkdruk te verlagen.

Dagvullende programma's
Dinsdagochtend demonstreerde een deel van de Amsterdamse leerkrachten op het viaduct van de Johan van Hasseltweg in Noord en op de Dam.

De steun voor de actie is bij de ouders ondertussen flink gedaald. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag onder ruim duizend ouders. Bij de vorige actie steunden ruim 85 procent de actie van de leraren. Deze keer is dat geslonken naar 62 procent.

Ouders hebben ook dinsdag weer opvang voor hun kroost moeten regelen. Gelukkig is er aan dagvullende programma's geen gebrek.

Zo organiseert Reclamebureau BeyenMeyer dinsdag een dag waarop het met een groep kinderen een reclamespotje opneemt. Aan het einde van de dag wordt het filmpje aangeboden aan Onderwijsminister Arie Slob.

Agnieszka Przygodzka (51) en Bruno (11)

Vrijwilligerstrainer
Slotermeer

"Normaal werk ik op dinsdag, dus ik moest wel het een en ander regelen voor Bruno. Gelukkig is mijn werkgever erg flexibel en kan ik thuis gaan werken. Toch breng ik Bruno wel naar een vriendje toe, zijn moeder heeft een gastouderopvang, dus die is wel gewend aan kinderen over de vloer."

"Het zijn natuurlijk allemaal kleine kinderen daar, maar die twee jongens van elf gaan lekker hun eigen gang. Zo kan ik toch een paar uur goed doorwerken."

"Bij de vorige staking is Bruno naar het Woeste Westen gegaan; daar hadden ze een dagprogramma met allemaal stoere activiteiten: hutten bouwen, pijl-en-boog schieten en een kampvuur maken. Maar daar is het nu veel en veel te koud voor."

"Aan de ene kant begrijp ik de staking wel, de leraren zijn ondergewaardeerd en ik hoop dat deze actie iets voor hen oplevert. Maar de ouders zitten wel met de consequenties. Ik hoop dus wel dat dit de laatste keer is."

Agnieszka Przygodzka (51) en Bruno (11) Beeld Carly Wollaert
Agnieszka Przygodzka (51) en Bruno (11)Beeld Carly Wollaert

Michelle Kools (37) en Bélen (9)

Docent beeldende vorming
Amsterdam-West

"Het is voor ons wel schuiven in de agenda deze week. Ik ben normaal altijd dinsdag vrij, maar toevallig deze week heb ik rapportvergaderingen op school, dus het was even puzzelen. Gelukkig kan mijn vriend zijn papadag omruilen, hij is normaal op woensdag vrij, dus nu gaat Bélen morgen bij een vriendinnetje spelen."

"Ik kan bij mijn werk geen vrije dag ruilen of thuiswerken, ik heb leerlingen die op mij rekenen. Ik denk juist doordat ouders allemaal iets moeten regelen en dat er van werkgevers veel gevraagd wordt, dat zo'n staking wel impact heeft. We hadden Bélen op zich ook naar de opvang kunnen brengen maar dan betaal je toch een extra dag."

"Die buitenschoolse opvang loopt goed binnen op zo'n dag als vandaag, eigenlijk vind ik dat we solidair moeten zijn met de leraren en onze kinderen niet daarheen moeten sturen."

Michelle Kools (37) en Bélen (9) Beeld Carly Wollaert
Michelle Kools (37) en Bélen (9)Beeld Carly Wollaert

Bart van Gelder (49) en Rolien (7)

Bedrijfsjurist
Amsterdam-Oost

"Twee dagen in de week zit mijn vrouw in Duitsland voor haar werk, dan ben ik alleen met de kinderen en moet ik het reilen en zeilen regelen. De vorige staking was op een donderdag en Rolien vond het echt heel erg jammer dat ze niet naar mijn werk kon komen, het was toen niet nodig."

"Ze stond dan ook te springen toen ik haar vertelde dat ze vandaag wel met mij mee naar het werk mocht. ING organiseerde bij de vorige staking ook al een dag vol activiteiten voor de kinderen."

"Nu zijn er zoveel aanmeldingen dat de locatie verplaatst is naar de Johan Cruijff Arena. De kinderen kunnen hun lol niet op vandaag. Ik heb Rolien net even rondgeleid op de afdeling en nu krijgt ze de dag van haar leven."

Ik vind het wat die staking betreft in ­Nederland allemaal nog erg mild. Gezien de belangen en wat er aan de leraren geboden is, ondersteun ik deze actie zeker."

Bart van Gelder (49) en Rolien (7) Beeld Rink Hof
Bart van Gelder (49) en Rolien (7)Beeld Rink Hof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden