Weer nederlaag justitie

AMSTERDAM - De Hells Angels Amsterdam mogen blijven bestaan. Het gerechtshof oordeelde gisteren, net als eerder de rechtbank, dat de club niet hoeft te worden verboden.Het hof constateert dat zich rondom de Amsterdamse Hells Angels 'een aantal ernstige incidenten heeft voorgedaan', maar dat die misdragingen niet een dermate 'structureel karakter' hebben dat een verbod gerechtvaardigd is.

Justitie had bij de rechtbanken vorig jaar al alle civiele procedures verloren tegen de Hells Angels. In het hoger beroep tegen de afdeling Amsterdam had justitie de kern van het procesdossier uit de grote strafzaak 'Acroniem' willen inbrengen, op grond waarvan ze de club als een criminele organisatie ziet.

Zoals in alle rechtszaken tot nu toe tegen de Hells Angels ging dat echter mis door een blunder. De advocaat-generaal beriep zich pas tijdens de mondelinge behandeling van de beroepszaak, op 15 januari, op dat Acroniemdossier, dat nog niet bij de stukken zat.

Het hof achtte het 'in strijd met een goede procesorde' om die stukken in dat stadium nog toe te laten, nu de Hells Angels zich daarop niet hadden kunnen voorbereiden. Bleven over de aantijgingen die de rechtbank onvoldoende reden had gevonden om de motorclub te verbieden.

De mishandeling van journalist Henk van Dorp, pal voor aanvang van het tv-programma Barend en Van Dorp, in 2000. De (vuur)wapens die de recherche vond bij invallen in het clubhuis. De discriminatie die voortvloeit uit de wereldwijde clubregel 'No niggers in the club'.

De Stichting Hells Angels Amsterdam had de mishandeling van Van Dorp moeten proberen te voorkomen en die achteraf in elk geval moeten veroordelen, vindt het hof. De stichting is ook medeverantwoordelijk voor de in het clubhuis aangetroffen wapens.

Het hof oordeelt echter, net zoals de rechtbank, dat de vergrijpen van individuele Hells Angels niet zo structureel plaatsvonden dat ze als 'werkzaamheid' van de club moeten worden beschouwd.

Ook van de discriminatie heeft justitie niet hard gemaakt dat die staand beleid is binnen de club. Dat de Hells Angels een criminele organisatie vormen, is volgens het hof niet bewezen.

Opnieuw lijdt justitie daardoor een gevoelige nederlaag tegen de Hells Angels. De overheid heeft nu nog twee zaken open staan tegen de club. Het hoger beroep in de strafzaak tegen 22 Hells Angels moet nog dienen - nadat die zaak door de rechtbank van tafel is geveegd vanwege blunders door het opsporingsteam.

Daarnaast moet de bestuursrechter nog uitspraak doen in de rechtszaak waarin de gemeente probeert een deel van het clubterrein aan de Amsterdamse Wenckebachweg terug te vorderen. Die uitspraak wordt verwacht in juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden