Update

Weer moord op rechtenactivist

MOSKOU - Een week na de moord op Natalia Estemirova in Tsjetsjenië, is in Rusland opnieuw een mensenrechtenactivist vermoord. Het lijk van Andrej Koelagin, die al twee maanden werd vermist, werd vorige week teruggevonden in een zandafgraving even buiten Petrozavodsk, de hoofdstad van de regio Karelië.

Koelagin stond in Karelië aan het hoofd van de mensenrechtenorganisatie Spravedlivost (Gerechtigheid). Volgens de directeur van de organisatie in Moskou, Andrej Stolboenov, werd Koelagin op 14 mei voor het laatst in leven gezien. Hij verliet die dag zijn huis nadat hij een telefoontje had gekregen van iemand die hem wilde spreken. Daarna werd niets meer van hem vernomen.

Voor Stolboenov lijdt het geen twijfel dat zijn medewerker in Karelië is vermoord. De plaatselijke politie heeft de vondst van het lijk bevestigd, maar wil er verder geen mededelingen over doen.

Natalia Estemirova werd op 15 juli ontvoerd voor haar woning in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. Diezelfde dag nog werd haar lijk teruggevonden langs een landweg 70 kilometer buiten Grozny, net over de grens met de buurrepubliek Ingoesjetië. Zij was gedood met twee pistoolschoten in haar hoofd.

In Oekraïne is gisteren de gewezen generaal Oleksy Poekatsj gearresteerd, die sinds vorig jaar werd gezocht voor de moord op de journalist Georgy Gongadze in 2000. Diens lijk werd dat jaar zonder hoofd teruggevonden in een bos buiten de hoofdstad Kiev. Gongadze was bezig met een onderzoek naar corruptie binnen de regering.

In deze zaak werden eerder drie mannen tot lange gevangenisstraffen veroordeeld wegens medeplichtigheid. Poekatsj zou inmiddels hebben bekend dat hij Gongadze eigenhandig heeft gewurgd. De generaal was ten tijde van de moord hoofd van de afdeling beveiliging op het ministerie van Defensie. Hij zou gisteren ook hebben onthuld wie de opdracht tot de liquidatie van Gongadze heeft gegeven.

Geluidsbanden die kort na de moord opdoken, deden vermoeden dat de toenmalige president van Oekraïne, Leonid Koetsjma, bij de moord was betrokken. Op de geluidsbanden bespreekt Koetsjma met zijn toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Joeri Kravtsjenko op welke wijze Gongadze het zwijgen zou kunnen worden opgelegd. Kravtsjenko zou later zelfmoord hebben gepleegd. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden