Update

Weer minder asielzoekers naar Nederland

Het aantal asielzoekers dat vorig jaar naar Nederland kwam, is fors gedaald ten opzichte van 2010. In dat jaar waren er 13.340 eerste asielaanvragen, in 2011 waren het er 11.590. Dat komt neer op een daling van circa 13 procent.

Een Afghaans echtpaar zit voor hun woning in het asielzoekerscentrum in Burgum.Beeld ANP

Dit blijkt uit een analyse van asielcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) door het ANP en het weblog Sargasso. Ook in 2010 was er al een sterke daling ten opzichte van het jaar daarvoor: 11 procent.

Het totaal aantal asielaanvragen daalde vorig jaar met 3 procent naar 14.630. Hierin zijn ook asielzoekers opgenomen die voor een tweede of zelfs derde keer een aanvraag indienen.

Nareizigers uit Somalië
De afname is voor het grootste deel te verklaren doordat er minder Somaliërs naar ons land zijn gekomen. In 2010 waren dat er nog 3370, vorig jaar 1420. Dit aantal daalt al langer. De afgelopen jaren kwamen er veel zogenoemde nareizigers uit Somalië naar Nederland (gezinsleden van eerder naar ons land gekomen asielzoekers). Een afname in nareizigers zorgde voor de grootste daling.

Sinds eind 2009 is Nederland veel strenger voor deze groep. 'In oktober 2011 werd nog maar 10 procent van de Somalische aanvragen voor gezinshereniging ingewilligd. Dat was in 2009 nog ongeveer 30 procent', zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland.

Vragenlijst
Kinderen en echtgenoten krijgen nu op een Nederlandse ambassade in of dichtbij het land van herkomst eerst een lange vragenlijst over de familieband voorgelegd. Als hier veel 'foute' antwoorden op gegeven worden, komt er geen DNA-onderzoek meer. Dat gebeurde eerder vrijwel altijd om vast te stellen of de nareizigers inderdaad familie waren.

'Deze nieuwe procedure zorgt er voor dat nu 90 procent van de aanvragen wordt afgewezen', zegt Manson. 'Hierdoor blijven tal van kinderen ten onrechte gescheiden van hun ouders. Het beleid om fraude met nareizen tegen te gaan is doorgeschoten. Achter de daling van de cijfers schuilt diep menselijk drama.'

Familieband
Een woordvoerder van minister Gerd Leers van Immigratie, Integratie en Asiel liet weten dat de bedoeling van de nieuwe procedure niet is om kinderen van hun ouders te scheiden. 'Bij twijfel over de familieband na het beantwoorden van de vragen wordt er een DNA-test uitgevoerd. Een familie kan ook altijd vragen om een DNA-test als zij op basis van de vragenlijst een afwijzing krijgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden