Weer militair omgekomen in Uruzgan

DEN HAAG - De 20-jarige soldaat eerste klasse Tim Hoogland is donderdag aan het begin van de avond in Afghanistan bij een vuurgevecht omgekomen.Dit gebeurde 5 kilometer ten noorden van de Nederlandse basis in Deh Rawod. Dat hebben premier Jan Peter Balkenende en Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn donderdag bekendgemaakt.

Het slachtoffer maakte deel uit van de Bravo Compagnie van het 13e Infanteriebataljon van de Johan Willem Frisokazerne in Assen. Hoogland is de elfde Nederlandse militair die in Afghanistan het leven laat. Zijn familie is inmiddels op de hoogte gebracht.

Langdurig vuurgevecht

Volgens Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn ging het om een langdurig vuurgevecht waarbij de vijand met mortieren op de Nederlanders schoot. Hun Bushmaster, een gepantserd voertuig, werd door meerdere raketten getroffen. Het voertuig moest worden achtergelaten en vernietigd. Dat gebeurde volgens minister Eimert van Middelkoop (Defensie) door een Nederlandse Apache-gevechtshelikopter.

Hoogland is de eerste Nederlander in Uruzgan die in een vuurgevecht is gedood en de zesde Nederlander die het leven liet door oorlogshandelingen.

Onrust

De afgelopen weken is het onrustig geweest rond Deh Rawod, waar de kleinste van de twee Nederlandse militaire bases is gevestigd. Na de inzet van extra troepen keerde de rust terug, zei Berlijn. Woensdag en donderdag nam de onrust weer toe. ''De omgeving is niet stabiel en blijft onze aandacht vragen'', zei de generaal.

Volgens Van Middelkoop proberen de Taliban ''met de moed der wanhoop'' hun status in de regio te verhogen. De laatste maanden concentreren de Taliban zich volgens hem in delen van Uruzgan waar de Nederlanders opereren.

Vakbonden

De militaire vakbonden VBM/NOV, ACOM en AFMP reageerden met verslagenheid op het nieuws. ''Dit is in- en intriest'', zei ACOM-voorzitter Jan Kleian. Voorzitter Jean Debie van de vakbond VBM/NOV bestempelde de gebeurtenis als ''dramatisch voor de nabestaanden en voor de collega's van het slachtoffer''.

Debie hoopt dat de gebeurtenis wellicht iets beter te verwerken is bij de collega's van het slachtoffer, omdat de soldaat sneuvelde in een rechtstreeks vuurgevecht en niet na een aanslag met een bermbom. ''Bij die laffe aanslagen met bermbommen overheerst altijd een gevoel van machteloosheid. Misschien is het dit keer meer begrijpelijk omdat het bij een vuurgevecht is gebeurd. Daar ga je dan echt voor als militair.''

Missie

Woordvoerster Marlies Verhoef van de AFMP noemde het ''dieptreurig''. Hoe wrang het ook is, toch zijn dergelijke risico's inherent aan het militaire beroep, aldus Verhoef. De gebeurtenis staat wat de AFMP betreft overigens los van de vraag of de missie in Afghanistan een vervolg moet krijgen. ''Wij zijn tegen verlenging van de missie, maar om andere redenen.'' (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden