Weer meer lotingen nodig op Amsterdamse scholen

Het aantal leerlingen dat moet loten voor een plek op de middelbare school in Amsterdam is bijna verdubbeld: 745 tegen 400 vorig jaar. De laatste drie jaar nam het aantal leerlingen dat moest loten juist af. De verdubbeling komt vooral doordat meer leerlingen zich hebben aangemeld.

Loeka Oostra
Leerlingen van het Sint Nicolaaslyceum krijgen kunstles in het Rijksmuseum van kunstenaar Ruud Lanfermeijer Beeld Domin Meinema
Leerlingen van het Sint Nicolaaslyceum krijgen kunstles in het Rijksmuseum van kunstenaar Ruud LanfermeijerBeeld Domin Meinema

8200 kinderen gaan in september naar het voortgezet onderwijs, tegen 8000 in 2013. Gisteren was de laatste aanmeldingsdag voor achtstegroepers.

De havo/vwo-scholen in Zuid en de categorale gymnasia zijn weer in trek, nadat voorgaande jaren de druk op deze scholen juist was afgenomen. Ook bij het vmbo-onderwijs moet worden geloot. Sommige scholen moeten dit jaar 120 kinderen uitloten. Bij de havo en vwo zijn onder meer het Sint Nicolaaslyceum, Spinoza Lyceum, Cartesius Lyceum en Calandlyceum erg in trek. Voor vmbo'ers zijn het Calandlyceum en Caland 2 in West en de kunstklas van het Spinoza Lyceum populair.

Bij vier van de vijf categorale gymnasia moeten in totaal 29 kinderen loten. Alleen op Vossius is nog plaats. De krapte op de gymnasia leek juist af te nemen doordat grotere scholen zijn gebouwd of het aanbod is uitgebreid, zoals bij het Cygnus in Oost. Het relatief nieuwe Hyperion in Noord, met atheneum en gymnasium, is erg populair en moet 52 leerlingen uitloten. Ook scholen die extra's bieden, zoals een sport- of kunstklas, zijn erg in trek en moeten loten.

Volgens de verenigde schoolbesturen van het voortgezet onderwijs (Osvo) in Amsterdam heeft de gemeente de toename van nieuwe scholieren onderschat, waardoor extra uitbreiding uitbleef. 'Hierdoor komen we nu ruimte tekort,' zegt secretaris Hans Dankaart. Osvo pleit voor nog meer uitbreiding van de scholen. 'Het ministerie van Onderwijs voorspelt voor Amsterdam dat het aantal leerlingen in 2020 zo'n twintig procent hoger zal zijn dan nu,' zegt Dankaart. 'Dit is veel hoger dan de voorspelling van de gemeente. Het duurt zeven jaar voordat een school er staat. We lopen achter de feiten aan.'

De laatste jaren zorgden lotingen voor veel ongenoegen onder ouders van uitgelote kinderen. Dankaart begrijpt dat wel: 'Je zit weken in onzekerheid. Als het dan negatief uitvalt, is de teleurstelling groot.' Volgens Dankaart kan een nieuw lotingssysteem de frustratie verminderen.

De scholen loten uiterlijk 2 april.

Lees vandaag (22-3) meer in Het Parool: 'Teamspelers vinden elkaar op school'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden