Weer meer flexwerkers en zzp'ers in Nederland

Het aantal Nederlanders met een flexbaan of een zzp-bestaan is het afgelopen jaar opnieuw gegroeid. Twee op de vijf Nederlanders heeft nu een flexbaan.

Zelfstandigen werken in een gemeenschappelijk kantoor. Beeld anp
Zelfstandigen werken in een gemeenschappelijk kantoor.Beeld anp

De groei komt vooral bij vrouwen en jongeren vandaan. Volgens vakbonden FNV en CNV moet het kabinet op de rem gaan staan. "Je ziet nu zelfs al flexvoorwaarden opduiken in vaste contracten."

Van alle Nederlanders die werken, hebben er nu 5,2 miljoen een vaste aanstelling en 3,3 miljoen een flexcontract of zzp-werk. "Ondanks mooie groeicijfers van de economie als geheel neemt het aantal flexbanen steeds verder toe," reageert voorzitter Maurice Limmen van CNV op de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag bekendmaakte.

"Het is goed dat het aantal vaste banen groeit, maar dat stopt de flexibilisering van de arbeidsmarkt blijkbaar niet. De flextrend maakt mensen onzeker en moet nu echt gestopt worden."

Volgens vakcentrale FNV moet het kabinet maatregelen treffen zodat flexarbeid voor werkgevers duurder wordt dan vaste banen.

"Dan pas zal een werkgever een eerlijke afweging maken tussen een vast of tijdelijk contract," zegt FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha, "en wordt flexwerk weer gebruikt waarvoor het bedoeld is: pieken en zieken opvangen."

'Flex moet duurder'
"De politiek heeft er voor gezorgd dat werkgevers flexwerk kunnen misbruiken om winst te maken. Wij willen dat de politiek nu stappen zet om dit soort flexvormen onaantrekkelijk te maken voor werkgevers. Pas als flex duurder wordt dan vast, krijg je een goede afweging bij werkgevers."

Vooral in de landbouw, horeca en cultuur/sportsector wordt nu al meer gebruik gemaakt van flexwerkers en zzp'ers dan van vaste krachten. Bij de winning van delfstoffen en in het openbaar bestuur komt dat het minste voor.

Volgens de FNV sijpelen flexconstructies inmiddels door naar vaste contracten. "We zien dat werkgevers constructies bedenken waarbij de risico's helemaal bij werknemers worden gelegd. Als je als vaste werknemer niet zeker bent van het aantal uren dat je moet werken en niet eens op tijd weet wanneer je moet werken, heb je geen zekerheid over je inkomen, Bovendien is werk en privéleven dan heel lastig te combineren. Dat levert mensen extra stress op en is negatief voor werkenden en de hele samenleving."

Uit de Flexbarometer van het CBS blijkt dat de groei van zzp-contracten vooral op het conto komt van vrouwen. Die zijn verantwoordelijk voor driekwart van de groei van flexwerkers.

Vrouwen hebben bovendien vaker tijdelijke contracten zonder vaste uren en vast inkomen.

"Door die onzekerheid is het moeilijk voor veel vrouwen om economisch zelfstandig te worden en dat maakt hen kwetsbaar. In de kinderopvang doen contracten de ronde waarbij je 18 uur moet werken, maar wel fulltime oproepbaar moet zijn. Daardoor krijgen vrouwen geen ruimte om een baan ernaast te nemen. Flexwerk is een veelkoppig monster dat acuut moet worden aangepakt."

Loonoffensief van CNV
CNV-voorman Limmen begrijpt ook de werkgevers niet. "Ze schijnen bang te zijn dat het aanbod van arbeidskrachten opdroogt omdat het goed gaat met de economie. Maar vooral in sectoren die grossieren in flex- en oproepbanen zal een tekort aan mensen ontstaan omdat werknemers en medewerkers naar andere sectoren met meer zekerheid zullen uitkijken."

Het CNV grijpt de cijfers meteen aan om een loonoffensief aan te kondigen. "Het is belangrijk dat werknemers eindelijk ook wat gaan merken van de aantrekkende economie. Er moeten na jaren van nullijnen, reorganisaties en onzekerheid meer vaste banen komen en hogere lonen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden