Weer meer executies wereldwijd

Het aantal executies in landen die de doodstraf uitvoeren, is het afgelopen jaar gestegen. In 2011 zijn zeker 680 mensen opgehangen, onthoofd of op een andere manier geëxecuteerd. Dat zijn er 153 meer dan in 2010, meldde Amnesty International woensdag.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

In de cijfers van de mensenrechtenorganisatie is China niet meegerekend. Dat land voert jaarlijks waarschijnlijk duizenden executies uit, maar doet daarover geen officiële mededelingen.

In 58 landen wordt volgens de organisatie de doodstraf uitgevoerd, vooral in Iran, Irak, Saudi-Arabië, Jemen en de Verenigde Staten. In de afgelopen 10 jaar hebben 17 landen de doodstraf afgeschaft.

Een wereldwijde coalitie van onder meer mensenrechtenorganisaties en regeringen had woensdag uitgeroepen tot Werelddag tegen de Doodstraf. De Europese Unie heeft zich op die dag uitgesproken tegen het gebruik van de maatregel onder alle omstandigheden. De EU wil dan ook een universele afschaffing van de doodstraf.

Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid binnen de EU, noemt de doodstraf 'een gruwelijke, onmenselijke en onomkeerbare daad, die de basisrechten van de mens en zijn waardigheid schendt". Volgens haar kunnen fouten in het proces, waar geen enkel rechtssysteem vrij van is, zeer grote en onherroepelijke gevolgen hebben als onschuldigen ter dood veroordeeld worden. De Raad van Europa zet zich al jaren in voor de afschaffing van de doodstraf.

De doodstraf stond woensdag ook centraal bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De verdediging van Saif al-Islam Kaddafi bepleitte dat een in Nederland gevestigd hof niet moet meewerken aan een terdoodveroordeling elders. In de zitting ging het om het verzoek van Libië om de berechting van de zoon van de 'Gids van de Revolutie' over te laten aan het land zelf.

Kaddafi, die al bijna een jaar vastzit in het Libische bergdorp Zintan, kan de doodstraf krijgen als hij in 2013 'thuis' wordt berecht. Als de rechters van het ICC erop staan dat Tripoli het ICC-arrestatiebevel uitvoert en Kaddafi naar Den Haag stuurt, kan hij hier maximaal levenslang krijgen. Libië geeft toe dat Kaddafi mogelijk wordt opgehangen, onder meer voor het met scherp laten schieten op betogers. Maar hij zou in elk geval een eerlijk proces krijgen met beroepsmogelijkheden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden