Update

Weer kritiek op C2000

AMSTERDAM - Politievakbond ACP wil dat er direct een alternatief communicatiesysteem voor hulpverleners in gebruik wordt genomen. Dat zei voorzitter Gerrit van de Kamp vrijdag naar aanleiding van het rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid over de aanslag in Apeldoorn. Hierin staat dat het communicatienetwerk C2000 na de aanslag haperde. Het is de vierde keer in korte tijd dat er ernstige tekortkomingen aan het systeem worden gemeld.

''We maken ons ernstige zorgen over de problemen met C2000'', aldus Van de Kamp. ''Het is de afgelopen tijd diverse keren voorgekomen dat het systeem er op cruciale momenten uit ligt. Eén ding is duidelijk; we moeten stappen nemen om onze collega's en het publiek zo goed mogelijk te beschermen. Er moet bijvoorbeeld een analoog systeem of een regionale voorziening achter de hand worden gehouden voor het geval C2000 weer hapert. Het maakt me niet uit, als het maar werkt.''

De bond wil dat het alternatieve systeem zo snel mogelijk wordt ingevoerd. Van de Kamp: ''Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een onderzoek lopen naar het functioneren van C2000, maar in afwachting van de uitkomsten daarvan moet er al iets gebeuren.''

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken zei niets te voelen voor de eis van de politievakbond om onmiddellijk een alternatief systeem in te voeren. C2000 is volgens haar ''in principe een goed systeem''. Ze heeft het idee dat het systeem niet altijd volgens de regels wordt gebruikt.

Afgelopen week nog bleek uit politieonderzoek naar de rellen bij Hoek van Holland dat het systeem in het heetst van de strijd platlag. Vanaf het moment dat er werd geschoten, raakte het overbelast. Eerder die dag werkte het systeem ook al niet optimaal.

Onlangs bleek al uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding dat de portofoons van het systeem te wensen overlaten. Zestien van de 25 brandweerregio's meldden problemen met de apparatuur als brandweerlieden die in brandende gebouwen moeten gebruiken.

Ook na de crash van het toestel van Turkish Airlines op 25 februari bij Schiphol werkte het communicatiesysteem niet naar behoren. De zendmast in het gebied bleek onvoldoende capaciteit te hebben voor de grote hoeveelheid hulpverleners. De veiligheidsregio Kennemerland pleitte er deze week in een brief aan minister Guusje ter Horst voor dat het communicatienetwerk C2000 in risicogebieden als Schiphol en de IJmond meer capaciteit krijgt.

De reeks problemen met het systeem was donderdag aanleiding voor het CDA voor Kamervragen aan Ter Horst.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet na de rapportage over de rellen bij Hoek van Holland weten dat de problemen daar waarschijnlijk niet met de technische capaciteit van het systeem te maken hadden. Het zou volgens het ministerie kunnen liggen aan de manier waarop C2000 werd gebruikt, omdat er mogelijk te veel hulpverleners op dezelfde gespreksgroep zaten.

Deze zomer kondigde het ministerie al aan dat hulpverleners opnieuw worden geïnstrueerd over het gebruik van C2000 om problemen te voorkomen. Zo wordt hun verteld dat ze het systeem alleen moeten gebruiken als het echt nodig is. (ANP)

Portofoon van C2000-systeem. Foto ANP Beeld
Portofoon van C2000-systeem. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden