Weer grafiet vrijgekomen bij Tata Steel

Bij Tata Steel is zaterdagochtend weer grafiet vrijgekomen. Het bedrijf stuurde een waarschuwingsbericht aan omwonenden via sms en Whatsapp.

Tata Steel is al tientallen keren beboet. Beeld ANP
Tata Steel is al tientallen keren beboet.Beeld ANP

Mensen in Wijk aan Zee ‘ondervinden er mogelijk hinder van’ stond in het bericht. Tata Steel is al tientallen keren beboet.

Volgens het staalbedrijf is een medewerker direct naar Wijk aan Zee gegaan voor onderzoek en heeft die geen nieuwe stof waargenomen.

‘Door de extra maatregelen, niet meer vloeibaar kiepen, minimaliseren we het risico op het vrijkomen van grafietstof wat door de thermiek (hitte) wordt verspreid. Nu was er toch sprake van het vrijkomen van grafiet op het Harsco-terrein. Ondanks het feit dat de slak in de pan gestold was, is de grafiet in dit geval door de extreem harde wind verspreid op het terrein van Harsco,’ aldus Tata Steel.

Volgens het bedrijf was er geen sprake van een zogeheten grafietregen. ‘We zullen de werkwijze ook voor dit soort omstandigheden op zo kort mogelijke termijn verder aanpassen.’

De staalgigant stuurde in februari voor het eerst een alarmbericht aan Wijk aan Zeeërs. Afgelopen week werd bekend dat kinderen die buitenspelen in de buurt van Tata Steel risico lopen. Bij de grafietregens komen zware metalen vrij. De kinderen kunnen het spul binnenkrijgen via hand-mondcontact.

Tata Steel kondigde donderdag maatregelen aan om de hinder door stof, geluid, geur en licht terug te dringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden