Weer geen Uitmarkt in Zuidoost: wat ging er mis?

Het is al sinds 2000 een wens van velen, maar ook dit jaar lukte het niet om (een deel van) de Uitmarkt naar Zuidoost te krijgen. Wat ging er mis?

Patrick Meershoek
null Beeld ANP
Beeld ANP

De gemeenteraad wilde het, het stadsdeel wilde het en de organisatie wilde het. Toch is het weer niet gelukt om de Uitmarkt naar Zuidoost te ­halen, ook niet in het jaar dat Amsterdam viert dat de Bijlmer vijftig jaar bestaat. Net als vorig jaar is het Oosterdok volgend weekeinde de plaats van handeling voor de aftrap van het ­culturele seizoen.

Over een Uitmarkt in Zuidoost wordt al jaren gesproken. Al in 2000 nam de gemeenteraad een motie van de SP-fractie aan met het voorstel het evenement in het stadsdeel te houden. Het kwam er niet van. In 2017 kreeg de SP opnieuw brede steun voor een motie, nu om de Uitmarkt afwisselend in Noord, Nieuw-West en Zuidoost te houden.

Het laatste stadsdeel leek dit jaar buiten­gewoon kansrijk. Vanwege het vijftigjarig ­bestaan van de Bijlmer, vanwege het besluit van het college om evenementen en drukte te spreiden over de stad, vanwege de wens van de ­gemeenteraad en vanwege de inzet van het stadsdeel dat al in een vroeg stadium liet weten graag gastheer te willen zijn in 2018.

Dat een hele Uitmarkt in Zuidoost moeilijk zou worden, was voor de organisatie al snel duidelijk, vertelt producent Frans de Vries. "Voor een Uitmarkt hebben we zo'n 25 podia nodig. Die zijn er niet in Zuidoost. We hebben nog ­gekeken naar de Amsterdamse Poort en om­geving, maar dat zou alleen al aan techniek ­tonnen meer hebben gekost."

Uit de comfortzone
Dat geld is er niet. De organisatie heeft ongeveer een miljoen euro te besteden, waarvan een kwart van de gemeente komt. De rest van het budget wordt door sponsoren en fondsen opgebracht.

"Het is elk jaar een gevecht om de begroting rond te krijgen," zegt De Vries. "De kosten van beveiliging en verkeersregelaars worden ook steeds hoger."

De organisatie kwam vorig jaar zelf met het voorstel voor een pop-up-Uitmarkt in Zuidoost te houden, een kleiner evenement dat twee weken voor de echte Uitmarkt kon worden gehouden. Instellingen van naam en faam, zoals Het Nationale Ballet, het Nederlands Philharmonisch ­Orkest en toneelgroep Orkater, wilden graag meedoen.

Dat is belangrijk, want het verwijt klinkt geregeld dat de culturele instellingen uit de binnenstad het lastig vinden om de comfortzone van hun postcode te verlaten. De Vries: "Die huiver bestaat ook wel, maar ik zie vooral dat veel instellingen zoekende zijn hoe ze een divers publiek kunnen bereiken. De bereidheid is er echt wel."

Maar ook het noodverband van de pop-up bleek een brug te ver. De Vries: "Er moest extra geld voor op tafel komen. Die rekening werd als een heet prakje heen en weer geschoven. Het lastige was dat Zuidoost al geld van de stad had gekregen voor de viering van het jubileum van de Bijlmer. Nu werd weer gevraagd om een extra bijdrage."

Wat ook niet meehielp, was dat de SP in het voorjaar stevig aan de bel trok om te vragen wat er klopte van het gerucht dat de Uitmarkt niet in Zuidoost zou worden gehouden. Op zich een ­terechte vraag, maar twee weken voor de verkiezingen zorgde hij meteen voor een politieke ­lading die een oplossing niet dichterbij bracht.

Jonge artiesten uit Zuidoost
Nog dezelfde maand werd besloten ook de pop-up af te blazen. Geen Uitmarkt in Zuidoost dus, al is Zuidoost wel aanwezig op de Uitmarkt. Op het Marineterrein staat een podium dat het jubileum van de Bijlmer viert met optredens van rapper Jay-Way, zangeres Giefa Sparkle, zanger Amartey en andere jonge artiesten uit Zuidoost.

Het streven naar een Uitmarkt in Zuidoost of een ander stadsdeel in de periferie van Amsterdam blijft onverminderd van kracht, zeggen organisatie, stadsbestuur en stadsdeelbestuur. Wellicht lukt het volgend jaar.

Lees ook: Uitmarkt niet naar Zuidoost vanwege infrastructuur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden