Weer gedoe over Parool-driehoek

AMSTERDAM - Het uitvoeren van de plannen voor de zogenoemde Parooldriehoek dreigt opnieuw vertraging op te lopen. Omwonenden vinden de bebouwing nog steeds te dicht. Zij hebben een meerderheid in de deelraad achter zich.Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer) zal opnieuw naar de nieuwbouwplannen kijken. De verwachting is dat het stedenbouwkundige plan waarschijnlijk pas in het najaar kan worden gepresenteerd.

Het gedoe over de Parooldriehoek in de Wibautstraat, naast het pand waar voorheen de redacties van Het Parool en Trouw zaten, speelt al jaren. Krantenconcern PCM wilde aanvankelijk een nieuwe toren neerzetten tussen de te slopen krantengebouwen en de spoordijk, maar de buurt verzette zich hevig tegen het ontwerp van architect Rem Koolhaas, mede omdat de toren 56 meter hoog zou worden. Volgens omwonenden was het 'een ruimteschip in een woonbuurt'.

Nadat PCM zich, mede vanwege het door omwonenden veroorzaakte oponthoud, had teruggetrokken, nam woningcorporatie Het Oosten de voormalige krantengebouwen en de Parooltoren over. Het Oosten was al eigenaar van een aantal lage flats aan de Platanenweg, langs de spoordijk, die ook zullen worden gesloopt.

De plannen veranderden opnieuw toen de gemeente met het oog op de kwakkelende kantorenmarkt besloot dat minder werkruimte in de stad gebouwd moest worden.

De Spaanse architect Joan Busquets, die in Barcelona furore heeft gemaakt, werd gevraagd een nieuw stedenbouwkundig plan te maken, met zevenhonderd woningen, een hotel met 150 kamers, vijfduizend vierkante meter kantoorruimte, drieduizend vierkante meter voorzieningen, een ondergrondse garage met duizend parkeerplaatsen en een plantsoen met waterpartij.

Volgens het stadsdeelbestuur moet de ontwikkeling het gebied een stedelijke uitstraling en meer levendigheid geven, waardoor de kwaliteit van de openbare ruimte en de veiligheid in het verouderde stukje stad verbeteren. Tegelijkertijd zou die uitstraling passen bij het beeld van de toekomstige 'stadsavenue' Wibautstraat. De bedoeling is dat over twee jaar met de nieuwbouw wordt begonnen.

Vorig jaar hebben Het Oosten en het stadsdeel intensief met omwonenden samengewerkt. Ook zij vinden dat in de dode hoek bij de Parooltoren best wat mag veranderen, maar de buurtbewoners zijn niet tevreden met de dichte en hoge bebouwing op het kleine stukje grond. Yvonne Groenstege van de Bewonersgroep Parooldriehoek: ''Wij zijn niet tegen meer bebouwing in het gebied, maar de voorgestelde dichtheid is veel te groot. Het huidige voorstel betekent dat je flats van twaalf verdiepingen krijgt. Dat zal tot een onleefbare situatie leiden, want dan leven te veel mensen op een te klein gebied.''

De bewoners vinden dat niet 100.000, maar 65.000 vierkante meter moet worden gebouwd, wat neerkomt op een verdubbeling van de huidige dichtheid.

Volgens het stadsdeelbestuur is de compacte bouw in de driehoek noodzakelijk om het project betaalbaar te houden, maar de bewoners kregen onlangs steun van een meerderheid van de deelraad. Onduidelijk is namelijk wat precies de gevolgen voor de luchtkwaliteit zullen zijn en aan de Wibautstraat vormt die al een groot probleem. Door de nieuwe woningen en het hotel zou het autoverkeer in de Wibautstraat immers toenemen. De consequenties voor de luchtkwaliteit worden nu onderzocht.

Een deel van de omwonenden verzet zich ook tegen de gedeeltelijke bebouwing van het Wibautplantsoen, waar het hotel moet komen. Het plantsoen is volgens hen noodzakelijk als filter voor de vervuiling van de Wibautstraat. Bovendien zouden meer dan honderd bomen moeten verdwijnen. Ook vinden de bewoners dat de woonbuurten aan beide kanten van de Wibautas beter op elkaar aangesloten moeten worden.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden