Plus

Wéér gedoe in de gemeenteraad van Bloemendaal

Een nieuwe burgemeester, een nieuwe gemeenteraad en een oplossing voor een hoofdpijndossier: heel even leek het erop dat Bloemendaal na jaren bestuurlijke onrust weer rustig kon indutten. Vlak voor het reces liepen de emoties toch weer hoog op in de gemeenteraad.

Burgemeester Roest kondigde aan in september met een voorstel te komen voor versterking van de ambtelijke organisatie. Beeld Dingena Mol
Burgemeester Roest kondigde aan in september met een voorstel te komen voor versterking van de ambtelijke organisatie.Beeld Dingena Mol

En weer was het dossier Elswoutshoek de oorzaak van de ellende. Dat wil zeggen: de nasleep ervan. Want voor de slepende kwestie van de bouw van een tweede woning op het landgoed van de gebroeders Hans en Rob Slewe is onder leiding van het nieuwe college een oplossing gevonden.

Wat afgelopen weken op tafel lag, was de afwikkeling van de strijd in de raad. Marielys Roos en Rob Slewe van Hart voor Bloemendaal zijn beiden verwikkeld in een juridisch conflict. Roos met het OM, omdat zij geheime stukken over Elswoutshoek openbaar maakte; Slewe eist schadevergoeding voor tegenwerking door de gemeente.

Vol pit
Roos en Slewe zijn raadsleden vol pit, maar volgens het college dreigt de schijn van belangenverstrengeling. Het eerste half jaar van 2018 verstuurde de tweekoppige fractie meer dan dertig verzoeken om inzage in dossiers aan het college, ook inzake Elswoutshoek.

Een lastige kluif voor het college. De informatieplicht aan de raad is een heilig principe, maar het was niet de bedoeling om Roos en Slewe aan informatie te helpen, die de gemeente kan schaden in de rechtbank. Los daarvan leverden de verzoeken om informatie bergen werk op voor de kleine ambtelijke organisatie.

Twee weken geleden presenteerde het college de oplossing: beperking van de informatieplicht. Men had net zo goed met een brandende fakkel het kruithuis kunnen binnenlopen; de raad ontplofte van woede. Het hielp niet dat burgemeester Eldert Roest, herstellend van een operatie, zijn verdediging niet op orde had.

De verontwaardiging van de raad was niet voor niks. Vorige week presenteerde het college een nieuw voorstel: raadsleden krijgen voortaan inzage in alle dossiers. Zonder beperking, voegde Roest er tijdens een persgesprek aan toe. "We gooien alles open. Alle informatie die de raad opvraagt, zal worden verstrekt."

Gedragscode
Wethouder Henk Wijkhuisen probeerde in dezelfde bijeenkomst nog te wijzen op de gedragscode voor raadsleden. Hij vertelde dat hij zich in zijn periode als raadslid in Velsen van actie pleegde te onthouden als er een onderwerp passeerde, waarmee hij privé te maken had. "Een raadslid heeft natuurlijk ook plichten."

Of de raad daar na de faux pas van het college nog oog voor heeft, is de vraag. Andere fracties kijken doorgaans met verbazing en ergernis naar Hart voor Bloemendaal, maar in deze kwestie is er volledige steun. "Ze hebben een fundamenteel andere taakopvatting," zegt nestor André Burger van het CDA over Roos en Slewe. "Iedereen vult het op zijn manier in."

Burgemeester Roest kondigde aan in september met een voorstel te komen voor versterking van de ambtelijke organisatie. Er zijn extra mensen nodig om de verzoeken om informatie te kunnen inwilligen. Tegen die tijd zal ook duidelijk moeten zijn of er een extern onderzoek komt naar de afhandeling door de gemeente van het dossier Elswoutshoek.

Een initiatief van Roest die hoopt dat zo'n onderzoek het boek voor eens en voor altijd kan sluiten. "Bloemendaal heeft behoefte aan rust en stabiliteit," herhaalde de burgemeester ­vorige week. André Burger zei vooral behoefte te hebben aan het reces. "Bloemendaal is een prachtige gemeente, maar de politieke jaren tellen dubbel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden