Weer extra geld voor sociale dienst Rotterdam

Er lijkt geen eind te komen aan extra bezuinigingen in Rotterdam. De stad moet opnieuw flink op de begroting inleveren: ruim 73 miljoen euro. En opnieuw moet er een extra bijdrage van bijna 80 miljoen euro naar de sociale dienst van de gemeente. Daar is het lek nog steeds niet boven.

Dat blijkt uit de kaderbrief die het college vandaag presenteerde. Daarin staat wat er moet worden bezuinigd en waar dat vandaan wordt gehaald. De 75 miljoen euro extra voor de sociale dienst - tegenwoordig Werk en Inkomen geheten - zou eenmalig zijn en daarom uit het investeringsfonds van de gemeente worden gehaald.

Het extra geld is nodig omdat het aantal uitkeringsgerechtigden in de bijstand niet daalt naar het niveau dat verantwoordelijk wethouder Marco Florijn van de PvdA dacht te halen. Gezien de crisis blijft ook voor de komende jaren onzeker of het aantal bijstandstrekkers naar behoren gaat dalen. Bovendien is het wachten op een nieuwe verdeelsleutel van het Rijk voor het budget voor bijstandsgerechtigden.

De coalitie van PvdA, CDA, VVD en D66 denkt binnen de structurele bezuiniging van 73 miljoen euro, 30 miljoen te halen uit het versneld doorvoeren van de reorganisatie bij de gemeente. Inmiddels zijn daar al ruim 800 mensen weg. Verder wordt er 4 miljoen euro weggehaald bij de stadswachten en 1 miljoen euro uit de pot voor stadsinitiatieven.

Op onderwijs en cultuur wordt niets bezuinigd. Wel bestaan er ideeën om de afvalstoffenheffing met 4 procent te verhogen. Eerder ging die al met 21 procent omhoog.

Rotterdam geeft nu jaarlijks zo'n 3,5 miljard euro uit. Inmiddels is tegen de 600 miljoen euro bezuinigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden